Marmelada de Castanha

Alweer het laatste kastanje recept van deze maand. Na een zoet, een vis, een vegetarisch en een gevogelte gerecht, nogmaals een zoete. Dit keer maken we een echte herfstsnack (ook wel castanhada genoemd), ideaal voor als je de komende kerstmaand eens wat anders wilt serveren tijdens de borrel. Ook dit recept is weer super makkelijk te maken en wederom met weinig ingrediënten. Ik hoop dat ik weer een beetje een idee heb gegeven van de veelzijdigheid van de kastanje. Nog niet overtuigd? Volgend jaar november volgen er meer lekkere recepten!

Ingrediënten

600 gram kastanjes (of diepvries kastanjes)
1 theelepel anijszaad (erva-doce)
150 ml water
400 gram suiker
2 kaneelstokjes
snufje zout

Bereiding

Kerf met een scherp mes een kruisje in de schil van de kastanjes. Zet een pan gezouten water, met een theelepel anijszaad, op en breng aan de kook. Doe hier voorzichtig de kastanjes in en laat ze ongeveer een half uur koken. Schep ze uit het water, laat ze iets afkoelen, en pel ze terwijl ze nog warm zijn (dat maakt het een stuk makkelijker). Of gebruik diepvries kastanjes, die hoef je niet meer voor te koken of te pellen. Strooi dan een snufje anijszaad over de kastanjes voor je ze pureert. Pureer de kastanjes dan in een keukenmachine of druk ze door een zeef voor eenzelfde resultaat. Zet apart.

Zet een steelpannetje op met de 150 ml water, de kaneelstokjes en de suiker. Breng dit rustig aan de kook tot je een gekarameliseerde siroop krijgt. Haal de kaneelstokjes er dan uit en schep de gepureerde kastanje pulp erbij. Roer alles goed door elkaar en breng opnieuw aan de kook (laag vuur). Blijf roeren en kook tot je er met een houten lepel een straatje in kunt trekken. Dus als je met de lepel over de bodem schraapt, dat je die bodem blijft zien. Anders is het nog te dun.

Schep in bakjes/potjes en laat afkoelen. Lekker op brood of op licht zoute minicrackers.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Facebook (@SaudadesdePortugal), Instagram, Pinterest, of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.