Recept: Açorda de Marisco

Açorda is een soort Portugese broodpap die vaak gemaakt wordt met vis en dan vooral bacalhau. Maar het is zeker niet alleen voorbehouden aan bacalhau. Deze variant, afkomstig uit de Extremadura, met zeevruchten is helemaal niet te versmaden! Açorda de Marisco kun je als bijgerecht of als hoofdgerecht eten, aan jou de keus. 

Açorda de Marisco

Açorda de Marisco

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 2 Stemmen
Categorie: – Schaaldieren, – SchelpdierenKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

8

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

25

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 300 gram garnalen (in schaal)

  • 150 gram schelpdieren (zonder schelp)

  • 75 ml olijfolie

  • 8 papo secos (broodjes) of 1 pão alentejano (zonder korst)

  • 1 ui

  • 3 tenen knoflook

  • 1 rijpe tomaat

  • 1 laurierblaadje

  • 1 citroen

  • scheut droge witte wijn

  • 1 bosje koriander

  • piri-piri (naar smaak)

  • zout & peper

  • 2 eidooiers

Bereiding

  • Pel de garnalen en snijd ze vervolgens in drieën. Gooi de schalen en koppen niet weg, daar trekken we zo de bouillon van. Was de schelpjes goed om eventueel zand te verwijderen. 
  • Zet een pannetje water op het vuur met hierin een snuf zout, wat zwarte peper, het laurierblaadje en eventueel een bouillonblokje marisco (zeevruchten). Voeg hier de schalen en koppen van de garnalen aan toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur zeker een kwartier doorkoken, zodat de garnalen hun smaak goed afgeven aan het water.
  • Snijd in de tussentijd je broodjes (of plakken Portugees brood) in dobbelsteentjes en doe in een ruime kom of diep bord. Giet vervolgens het garnalenkookwater, door een zeef, over het brood tot het net onderstaat.
  • Ontdoe de tomaat van vel en zaadjes. Dit gaat het gemakkelijkst als je hem blancheert. Leg hem hiervoor (voorzichtig!) 15 à 20 seconden in kokend water en schep de tomaat daarna direct over in een kom ijskoud water. Het velletje kun je er nu zo afpellen. Haal vervolgens ook de zaadjes eruit en snijd in blokjes.
  • Verhit een flinke hoeveelheid olijfolie in een pan en voeg hier de gesnipperde ui, de geperste knoflook en de schelpjes aan toe. Temper het vuur, voeg wat verse koriander toe en laat de schelpjes open stomen. Schud de pan af en toe met een draaiende beweging, totdat de schelpjes open stomen (schelpjes die dicht blijven weggooien en niet opeten). Haal de open gestoomde schelpjes uit de pan en voeg de tomatenblokjes toe.
  • Zodra de tomaat zijn vorm wat begint te verliezen blus je het af met een flinke scheut wijn. Voeg nu de stukjes garnaal toe aan de pan en laat even mee garen. Haal in de tussentijd het vlees uit de schelpjes.
  • Knijp je brood lichtjes uit en voeg toe aan de pan op het vuur. Schep alles goed om en breng op smaak met wat zout, peper, citroensap en piri-piri naar smaak. Voeg dan de schone schelpdieren toe en nog wat extra fijngesneden koriander.
  • Draai het vuur uit en roer de twee eidooiers door de Açorda de Marisco. Serveer direct met partjes citroen voor de liefhebber. Garneer met wat koriander.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Gebruik een combinatie van venusschelpjes en kokkels (plus evt. mosselen).
  • Serveer je het als hoofdgerecht? Presenteer het dan in een uitgehold brood!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!