Recept: Papo Secos

In Portugal eten ze bijna overal brood bij. Dikke plakken stevig brood, maïsbrood of kleine, harde broodjes. Het is het vaak het eerste wat op tafel gezet wordt. Meestal word het brood gebruikt om vocht op te deppen. Dat kan soep zijn, maar ook saus of kookvocht van iets. Een heerlijke gewoonte als je het mij vraagt! Eerder kreeg je al een aantal recepten voor grote broden, vandaag maken we kleine, Portugese broodjes, oftewel papo secos.

Ik gebruik measuring cups, hier is tegenwoordig ook makkelijk aan te komen in Nederland. Maar heb je die niet dan kun je bijvoorbeeld ook een koffiekopje gebruiken. Het scheelt in elk geval een hoop afwegen. 🙂

Ingrediënten

10 cups bloem (ongeveer)
1 volle theelepel zout
2 zakjes gist
1 volle theelepel suiker
1/4 cup boter
3 a 4 cups handwarm water
1 1/2 theelepel reuzel

Bereiding

Verwarm je oven voor op 190 graden.

Los de gist op in een half kopje van het lauwe water samen met een halve theelepel suiker. Laat dit ongeveer 5 minuten staan of tot het verdubbeld is in omvang. Doe het vervolgens in een grote kom en voeg net genoeg bloem toe om een dik beslag te maken. Dek af met een theedoek en daarover een keukenhanddoek en laat staan tot er bubbels ontstaan en het er wat klonterig uit ziet.

Voeg dan de rest van de ingrediënten toe, meng alles goed en kneed het ongeveer 10 minuten of tot je een gladde massa hebt. Voeg wat meer bloem toe als je deeg te zacht is. Leg het deeg in een ruime kom en dek wederom af met een theedoek. Zet het op een warme plek om te rijzen. Het moet verdubbelen in omvang.

Zodra het deeg gerezen is kun je de broodjes gaan vormen. Strooi wat bloem op het aanrecht en gebruik ongeveer 1/3 cup deeg per broodje. Vorm hier met je handen balletjes van. Leg deze op een schone theedoek en laat even rusten. Als je al het deeg tot balletjes hebt gerold (begin met het balletje dat je als eerste maakte) kun je ze gaan vormen. Druk ze heel iets plat en maak met de zijkant van je hand een gleuf in het midden van het broodje. Een beetje als twee billen. Druk niet helemaal door en vouw de twee kanten dubbel/tegen elkaar.

Leg de gevormde papo secos met de vouw naar beneden op een theedoek en laat zo’n 5 minuten rusten. Bedek een bakplaat met bakpapier of bestrooi hem lichtjes met wat bloem. Leg je broodje er met de vouw naar boven op en bestrijk met wat melk. Bak ze op 190 graden in 40-45 minuten goudbruin en gaar. De exacte baktijd is een beetje afhankelijk van je oven, dus houd ze de eerste keer dat je ze maakt in de gaten.

Bom apetite!

Niet zo’n held in de keuken, maar wil je ze toch graag eens proberen te maken? Check hier voor stap voor stap foto’s! Het is niet hetzelfde recept, maar het gaat dan ook puur om de foto’s.

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.