Recept: Bacalhau Assado com Laranja

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Geheel in lijn met het zomerse weer maken we vandaag Bacalhau Assado com Laranja.

Bacalhau Assado com Laranja

Bacalhau Assado com Laranja

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 3 Stemmen

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen. Afhankelijk van het formaat van je moten goed voor 2-4 personen.

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

3

porties
Voorbereidingstijd

2

uur 
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

2

uur 

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 2 moten bacalhau (postas de bacalhau)

  • 2 sinaasappels

  • 2 tenen knoflook

  • 1 bosje verse koriander of peterselie

  • olijfolie

  • zout & peper

Bereiding

  • Leg de stukken bacalhau in een kom. Pers hier de teentjes knoflook boven uit en voeg het sap van een sinaasappel toe. Breng op smaak met wat zout en versgemalen peper en hussel alles even goed door elkaar. Laat dit nu minimaal een uur marineren. Snijd de andere sinaasappel in partjes (met of zonder schil) of plakjes.
  • Verwarm de oven voor op 180°C graden.
  • Pak een ovenschaal en zet vast klaar. Zodra de bacalhau lang genoeg heeft gemarineerd schik je de moten (met de huid naar beneden) in de ovenschaal. Giet vervolgens de marinade er bij. Verdeel de partjes of plakjes sinaasappel over de bacalhau en besprenkel alles met een scheutje olijfolie.
  • Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak op 180 graden in ongeveer een half uurtje gaar. Bestrooi de bacalhau assado com laranja voor het serveren met wat fijngesneden koriander of peterselie.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.
  • De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Gebruik dan wel wat zout. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!