Bacalhau Assado com Vinho do Porto

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Dit keer combineren we het eens met Port, een ander typisch Portugees product.

Na het stormachtige weer van gisteren vond ik een lekker verwarmend recept wel op zijn plaats.

Ingrediënten

2 uien
5 medium aardappels (met of zonder schil)
3 teentjes knoflook
3 dikke stukken bacalhau (filets)
12 garnalen (zonder schaal/kop)
2 eetlepels tomatenpuree
200 ml port
snufje paprika poeder
verse peterselie
Peper

Bereiding

Als je zelf aan de gang gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd om te beginnen de uien in ringen en de aardappels in niet te dikke plakjes. Snijd ook de knoflook in (dunne) plakjes. Zet een ovenschaal klaar. Als je een Portugese ovenschaal van klei (barro) hebt, gebruik die hier dan voor.

Snijd je vis horizontaal open (niet geheel door), zodat je er een aantal garnalen in kunt stoppen. Een beetje alsof je een broodje opensnijdt en belegt. Doe de gesneden groente in de ovenschaal en leg de gevulde bacalhau er voorzichtig bovenop. Strooi hier wat versgemalen zwarte peper overheen.

Meng in een apart schaaltje/kommetje de twee eetlepels tomatenpuree met de 200 ml port en een beetje paprikapoeder. Verdeel dit vervolgens over de bacalhau stukken. Giet nu 50 ml water in de ovenschaal en bestrooi alles met wat fijngesneden peterselie. Sprenkel er nu nog wat olijfolie overheen en zet de schaal nu zo’n 20 a 30 in de oven op 180 graden (of tot de vis en aardappels gaar zijn). Lekker met een salade.

Bom apetite!

  • Hier kun je online je bacalhau bestellen!

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!