Recept: Bacalhau Espiritual

Het maandelijkse klipvis gerecht van januari zou zeker niet misstaan op een kerstmenu, voor diegene die graag bacalhau eet met de feestdagen. Maar ook de rest van het jaar is deze Bacalhau Espiritual (spirituele klipvis) prima in te passen. Helemaal in de wat koudere wintermaanden is een verwarmende ovenschotel ideale kost. Daarnaast vult hij goed en kun je er verschillende groentes bij serveren. 

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Bacalhau Espiritual

Bacalhau Espiritual

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 5 Stemmen

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen. Goed voor 6-8 personen.

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

20

minuten
Kooktijd

45

minuten
Totale tijd

1

uur 

5

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 700 gram ontzoute kabeljauw

  • 3 grote aardappels

  • 2 flinke wortels

  • 2 medium uien

  • 2 teentjes knoflook

  • 6 sneetjes witbrood of 2 harde broodjes

  • 200 ml melk (warm)

  • 2 eetlepels boter + beetje extra

  • 1 laurierblaadje

  • olijfolie

  • queijo da ilha of Parmezaanse kaas

  • snufje nootmuskaat

  • zout & peper

  • bechamelsaus
  • 500 ml volle melk

  • 60 gram bloem

  • 50 gram boter

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C graden.
  • bechamelsaus
  • Voor de bechamelsaus. Smelt de 50 gram boter op laag vuur in een steelpannetje. Zodra de boter gesmolten is voeg je de bloem toe, roer even goed door. Laat een minuut of drie rustig garen. Voeg al roerend de melk in beetjes toe. De volgende scheut melk gaat erbij zodra de vorige is opgenomen. Als alle melk is toegevoegd laat je de saus op laag vuur wederom een minuut of drie zacht koken en indikken. Blijf constant roeren! Breng op smaak met zout en peper.
  • Bacalhau Espiritual
  • We gaan verder met de bacalhau. Breng een pan water aan de kook en leg hier je bacalhau in. Kook de moten in ongeveer 12 minuten gaar en schep ze met een schuimspaan uit de pan op een bord. Laat de bacalhau iets afkoelen en verwijder vervolgens eventuele graten en vellen (die kunnen weg). Trek de vis met je vingers in grove stukken, weeg 700 gram af, en zet apart.
  • Verwarm de melk. Snijd het brood in kleine stukjes. Doe de stukjes brood in een diep bord en giet hier de warme melk overheen. Laat dit een paar minuten weken en knijp dan met je handen samen tot een soort papperige substantie (kan ook in de keukenmachine).
  • Schil je aardappels, snijd in stukken en kook in een pan met gezouten water gaar. Stamp er zodra ze gaar zijn, samen met een eetlepel boter, puree van. Schil de wortels en rasp ze fijn op een grove rasp.
  • Zet een grote pan op het vuur met hierin een scheut olijfolie en een lepel boter. Snipper de uien en bak samen met de geraspte wortel en het laurierblaadje op laag vuur licht bruin. Als de ui glazig begint te worden pers dan de tenen knoflook uit boven de pan en gaar kort mee. Voeg vervolgens de aardappelpuree toe (vergeet niet het laurierblaadje te verwijderen) en meng alles goed. Nu gaat ook de broodpap erbij, schep wederom alles om en breng op smaak met een snufje nootmuskaat.
  • Nu voegen we de helft van de bacalhau snippers toe. Schep de vis erdoor en proef het mengsel even. Breng indien nodig op smaak met zout en peper. Draai het vuur uit.
  • Vet een ruime ovenschaal licht in met wat boter. Schep hier nu de helft van het aardappelmengsel in. Verdeel netjes over de bodem. Strooi de andere helft van de bacalhau snippers er overheen en bedek vervolgens met de andere helft van het aardappelmengsel.
  • Giet nu voorzichtig de bechamelsaus er over uit. Bestrooi alles rijkelijk met geraspte Parmezaanse kaas en bak in ongeveer 45 minuten op 200°C graden goudbruin en gaar.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • • Hier kun je online bacalhau bestellen.
  • Variatietip: In plaats van bechamelsaus kun je ook een combinatie van 1 cup requeijão en 200ml slagroom (35% vet) gebruiken. Meng dit van tevoren goed.
  • Variatietip: Ook kun je voor je de kaas erover raspt een dun laagje paneermeel over de bovenkant uitstrooien.
  • Variatietip: Verder wordt dit gerecht ook zonder aardappel gemaakt, dus je kunt de puree ook gewoon achterwege laten. Meng dan de helft van de bechamelsaus door de overige ingrediënten en gebruik de andere helft om er over uit te gieten.
  • Variatietip: Meng ook eens 4 eidooiers door je bechamelsaus voor een extra romige consistentie.

Copyright foto: Sandra Westein

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!