Het maandelijkse klipvis gerecht van januari zou zeker niet misstaan op een kerstmenu, voor diegene die graag bacalhau eet met de feestdagen. Maar ook de rest van het jaar is deze Bacalhau Espiritual (spirituele klipvis) prima in te passen. Helemaal in de wat koudere wintermaanden is een verwarmende ovenschotel ideale kost. Daarnaast vult hij goed en kun je er verschillende groentes bij serveren.
De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!
Copyright foto: Sandra Westein
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!
Ook de Continente in Portimao verkoopt meerdere soorten bacalhau. Wellicht ook in andere plaatsen.
In Portugal is het overal makkelijk verkrijgbaar! In Nederland is het echter iets meer zoeken…