Lasanha de bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. Elke maand krijg je van ons een lekker recept waarin het om deze lekkere Portugese bacalhau draait. Dit keer gebruiken we het om lasanha de bacalhau mee te maken. Een lekkere lasagne!

Je weet het, in een lasagne kan je eindeloos variëren. In dit recept voor lasanha de bacalhau geven we je een suggestie voor de ingrediënten die je kan gebruiken, maar pas het gerust aan naar je eigen smaak. We hebben hier veel bacalhau en weinig groenten aangegeven, maar voeg gerust je favoriete groente toe. Denk bijvoorbeeld aan wortel, prei of spinazie. Geen fan van tomaten? Die kan je ook prima weglaten of vervangen voor iets dat je zelf lekker vindt.

Ingrediënten

250 gram verse lasagne bladen
800 gram ontzoute kabeljauw
80 ml olijfolie
1 grote ui
4 teentjes knoflook
2 laurierblaadjes
380 gram tomaten in blokjes gesneden
2 eetlepels tomatenpuree
125 ml witte wijn
gehakte verse basilicumblaadjes
50 gram boter
2 eetlepels tarwebloem
250 ml melk
200 ml room
ongeveer 150 gram geraspte kaas
zout
zwarte peper
Nootmuskaat

Bereiding

Als je zelf aan de gang gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Zet allereerst een pan water op en breng aan de kook. Doe hier zodra het water kookt een laurierblaadje en de bacalhau in en laat vervolgens zo’n 10 minuten koken. Draai het vuur uit en schep voorzichtig de bacalhau uit de pan en op een bord (bewaar 650 ml van het kookwater). Laat de vis rustig iets afkoelen en maak dan schoon. Alle graten en vellen kunnen weg en de vis mag in snippers (flakes) getrokken worden.

Pak een koekenpan en giet hier de olijfolie in, verwarm op laag vuur. Snipper je ui en voeg hier ongeveer 2/3 van toe aan de pan. Pers de knoflook uit boven de pan en doe het tweede laurierblaadje erbij, roer even om om alles goed te mengen. Bak dit rustig totdat de ui mooi glazig is. Snijd ondertussen je tomaten in kleine blokjes. Heb je geen verse tomaten in huis? Laat ze dan weg of gebruik tomatenblokjes uit blik. Zodra de ui glazig is mogen de tomaten bij in de pan. Voeg ook wat fijngesneden basilicum (naar smaak), de tomatenpuree, de wijn en een soeplepel (om op te scheppen) van het kookwater van de bacalhau toe. Roer alles goed door en kook 10 minuten op middelhoog vuur.

Zodra de tomaten gaar zijn, ongeveer 10 minuten, kan de vis erbij. Breng op smaak met zout en peper en laat nog twee minuten op laag vuur doorkoken. Verwarm een andere koekenpan en smelt hier de boter in. Bak hierin het laatste beetje ui in aan. Voeg de eetlepels bloem toe en roer goed door. Laat even iets garen. Voeg vervolgens beetje bij beetje, onder voortdurend roeren, de rest van de 650 ml kookwater toe. Als laatste voeg je de melk en de room aan het mengsel toe. Als dit begint te koken kun je een snufje nootmuskaat toevoegen voor de smaak. Proef even of er nog zout bij moet, roer een laatste keer door en draai het vuur uit.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Pak de schaal waar je de lasagne in wilt maken en vet lichtjes in met een beetje olijfolie. Begin met een laagje bacalhau, dan een laagje saus en sluit af met een laag lasagnebladen. Herhaal dit tot je ingrediënten op zijn. De laatste laag moet worden gevormd door de lasagnebladen met een laatste beetje saus eroverheen. Strooi dan de geraspte kaas eroverheen. Zet de lasagne ongeveer 30 minuten op 170 graden in de oven of totdat de kaas een mooi goudbruin korstje vormt.

Bom apetite!

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken (voeg dan wat meer zout toe aan het gerecht). Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!