Recept: Requeijão Caseiro

In Portugal zie je requeijão standaard in elke supermarkt staan. Ook komt het vaak terug in de keuken. Uiteraard is het in Nederland wat moeilijker te verkrijgen, dus maken we het gewoon zelf. Helemaal niet moeilijk en stukken lekkerder natuurlijk! Lekker op een stevige boterham, in een cakeje of in een taart (recept volgt volgende week).

Requeijão is een product op basis van melk dat wordt geproduceerd in Brazilië en Portugal. Het is een losse, zachte ricotta-achtige kaas. Requeijão in Portugal is wit tot geelachtig wit, stevig en heeft meestal een karakteristieke smaak. Het wordt verkocht in speciale plastic lekbakjes (een soort geweven containers) of in plastic bekers.

Ingrediënten

1 liter volle melk
30 gram boter (kamertemperatuur)
30 ml vers citroensap (of azijn)
flinke snuf zout (+/- halve theelepel)
kaasdoek/neteldoek

Bereiding

Zet een pan op het vuur met hierin de melk. Breng dit op hoog vuur aan de kook. Draai zodra de melk kookt het vuur uit. Schep nu ongeveer een half kopje melk uit de pan en zet apart. Voeg het citroensap vervolgens toe aan de pan en roer voorzichtig door. Laat het citroensap ongeveer vijf minuten zijn werk doen. Je ziet de structuur van de melk als het goed is veranderen in een stevig wit deel (wrongel) en een waterig gelig deel (wei).

Zet een diepe kom klaar op het aanrecht. Hang hier een zeef bedekt met het kaasdoek in. Schep de wrongel uit de pan voorzichtig in de zeef. Druk alles met een lepel of siliconen spatel door de met kaasdoek bedekte zeef om er zoveel mogelijk vocht (wei) uit te drukken.

Doe de uitgelekte kaas (wrongel) vervolgens in een blender, samen met het halve kopje bewaarde melk, de boter en het zout. Blend alles goed samen tot het een egale substantie vormt. Stop indien nodig tussendoor met kloppen om de zijkant van de blender met de spatel schoon te schrapen.

Giet of schep het mengsel over in een gesteriliseerd glazen potje en laat het volledig afkoelen voordat je het deksel erop doet. Zet de requeijão vervolgens minimaal drie uur in de koelkast om de juiste consistentie te verkrijgen.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.