Empadão de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Vandaag een lekkere winterse ovenschotel met puree.

Als je zelf aan de gang gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen. Dit recept is genoeg voor ongeveer 6 personen. Je kunt er eventueel ook voor kiezen de chouriço weg te laten, mocht je wel vis eten maar geen vlees.

Ingrediënten

1 kilo (ontzoute) bacalhau
1700 gram aardappels
4 rijpe tomaten
2 uien
1/2 rode paprika
1/2 groene paprika
100 gram chouriço
125 ml olijfolie
2 tenen knoflook
1 laurierblaadje
2 eetlepels tomatenpuree
200 ml witte wijn
verse peterselie
30 zwarte olijven (ontpit)
50 gram boter
250 ml melk
1 ei
snufje nootmuskaat
zout & peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Zet een pan water op en breng aan de kook. Leg hier voorzichtige de bacalhau in en kook gedurende 10 minuten. Zet vast een bord klaar en schep hier de gekookte vis op. Laat rustig afkoelen. Schil in de tussentijd de aardappelen en voeg deze (zodra de bacalhau eruit is) toe aan het kookwater van de vis. Voeg een klein snufje zout toe en kook tot de aardappels gaar zijn.

Zodra de bacalhau voldoende is afgekoeld kun je de huid en graten verwijderen. Breek de vis in grove stukken (flakes). Giet de aardappels af en stamp tot een puree. Zet de pan terug op het vuur en voeg de melk boter en een snufje nootmuskaat (naar smaak) toe. Roer alles goed door tot de boter gesmolten en de puree zacht is.

Snijd de tomaten doormidden en vervolgens in halve maantjes. Doe hetzelfde met de uien. Snijd de paprika’s in dunne reepjes en de chouriço in kleine blokjes. Pak nu een koekenpan en verhit hier de olijfolie in. Voeg dan de uien, het laurierblaadje en de geperste knoflook er aan toe. Pas op dat de knoflook niet aanbrandt. Laat op laag vuur glazig bakken. Zodra de uien wat glazig zijn kunnen de paprika reepjes en de tomaten er bij in. Roer alles even goed door elkaar en laat op middelhoog vuur garen.

Na een paar minuten mogen de volgende ingrediënten erbij: de tomatenpuree, de blokjes chouriço, de witte wijn en wat fijngehakte peterselie. Roer nogmaals door en laat ongeveer 10 minuten koken/pruttelen. Na een minuut of tien kan de bacalhau erbij. Meng alles goed, breng op smaak met peper en verwarm nog zo’n drie minuten.

Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en schep hier de helft van de aardappelpuree in. Verspreid gelijkmatig over de bodem. Daarboven op gaat al het bacalhau mengsel, verspreid ook weer goed. Strooi hier de olijven over en dek af met de andere helft van de aardappelpuree. Maak dit enigszins glad en bestrijk met een los geklopt eitje.

Bak in ongeveer 30 minuten af op 170 graden. Zodra hij mooi goudkleurig is is hij klaar om te serveren.

Bom apetite!

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!