Recept: Bacalhau com Natas & Espinafres

Deze Bacalhau com Natas & Espinafres is een variant op de welbekende bacalhau com natas. Zoals de naam al enigszins verraadt met spinazie. Voor de verandering eens met een fijne portie groente in je gerecht. Ik had eigenlijk al een hele tijd geen bacalhau com natas meer gemaakt, dus werd het wel weer eens tijd volgens manlief. Altijd leuk om het dan net even iets anders te maken, voor de nodige afwisseling.

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je van mij een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait.

De wortel is volledig optioneel en makkelijk achterwege te laten. Hij zit er hier puur door omdat Fernando dat altijd lekker vindt (ik persoonlijk wat minder). 

Bacalhau com Natas & Espinafres

Bacalhau com Natas & Espinafres

Recept door Saudades de Portugal
0.0 van 0 Stemmen
Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

20

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

35

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 2 flinke moten bacalhau (+/- 800 gram)

  • 800 gram aardappels

  • 400 gram verse spinazie

  • 300 ml melk

  • 200 ml room

  • 1 grote ui

  • 4 tenen knoflook

  • 1 wortel (optioneel)

  • 1 laurierblaadje

  • 60 gram bloem

  • 50 gram boter

  • 1 bosje verse peterselie

  • olijfolie

  • geraspte kaas

  • broa de milho

  • zout & peper

Bereiding

  • Leg de bacalhau samen met het laurierblaadje in een steelpannetje en giet er de melk bij. Breng aan de kook en kook op laag vuur ongeveer zeven minuten. Schep de bacalhau dan uit de melk op een bord en laat wat afkoelen.
  • Zodra de bacalhau voldoende afgekoeld is kun je hem schoonmaken. Verwijder alle huid en graten en breek de vis in grove vlokken. Gooi de melk niet weg!
  • Snijd de ui in dunne halve maantjes, rasp de wortel (grof) en pers de tenen knoflook uit. Bak de ui samen met de geraspte wortel in een scheut olijfolie op laag vuur glazig. Zodra ze bijna klaar zijn kan de uitgeperste knoflook erbij. Roer even goed door en bak rustig mee. Voeg dan ook de spinazie toe en bak mee tot hij geslonken is.

    Bacalhau com Natas & Espinafres
  • Schil de aardappelen, spoel ze even af, en snijd ze in kleine blokjes. Bak deze vervolgens in hete olie (of de airfryer) tot ze gaar en lichtbruin zijn. Eenmaal klaar laat je ze goed uitlekken op een bord bedekt met keukenpapier.
  • Verwarm de oven voor op 180°C graden.
  • Voor de bechamelsaus. Smelt de boter in een steelpannetje en voeg vervolgens de bloem toe. Roer dit met een houten pollepel goed door. Snijd wat peterselie fijn en voeg -naar smaak- toe. Dan gaat vervolgens geleidelijk de melk (waar je de bacalhau in hebt gekookt) erbij, blijf voortdurend roeren. Voeg de rest van de melk beetje bij beetje (zodat je de dikte onder controle kunt houden) toe. Eindig met de room en blijf roeren tot het begint te borrelen. Haal van het vuur en breng op smaak met peper, nootmuskaat en eventueel een beetje citroensap.
  • Voeg de bacalhau snippers en de aardappelblokjes toe aan het spinaziemengsel in de pan en schep alles voorzichtig door elkaar.
  • Meng ongeveer twee derde van de bechamelsaus door het kabeljauw/aardappel mengsel. Proef even en breng op smaak met wat zout (indien nodig) en versgemalen zwarte peper.
  • Meng de geraspte kaas gemengd met wat fijngesneden peterselie en in de keukenmachine verkruimelde broa de milho (zonder korst).

    Bacalhau com Natas & Espinafres
  • Vet een ovenschaal licht in en schep het mengsel hier in. Bedek met de rest van de saus, bestrooi met het geraspte kaas mengsel en zet op 180°C graden in de oven tot de bacalhau com natas e espinafres een mooi goudbruin korstje heeft. 
  • Serveer direct, met partjes citroen voor de liefhebber.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • Je kunt de geraspte kaas ook door het laatste deel van de bechamelsaus smelten. Bestrooi het geheel dan vervolgens met een mengsel van broa de milho kruim en peterselie.

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!