Bacalhau, in hetย Nederlands klipvis,ย is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben metย bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Dit is een veel gegeten variant, met room (com natas) uit de oven.
Waarschijnlijk waren er al mensen die zich afvroegen wanneer dit recept eens voorbij zou komen… Hier is het dan, eindelijk! Favoriet bij veel Portugezen en vaak terug te vinden op de menukaart. Zo maak je bacalhau com natas thuis ook makkelijk eens klaar.
Als je zelf aan de gang gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.
Ingrediรซnten
4 ontzoute moten bacalhau
600 ml melk
1 grote ui (of 2 middelgrote)
olijfolie
2ย eetlepels bloem
1 kgย aardappels
3ย teentjes knoflook
200 ml room (of kookroom light)
klontje boter
geraspte kaas
zout & peper
nootmuskaat
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Zet een pan op en verwarm hier de melk in. Kook de bacalhau een paar minuten in de melk. Verwijder de stukken vis voorzichtig uit de pan en leg ze op een bord. Zodra het wat afgekoeld is kun je ze schoonmaken. Verwijder alle huid en gratenย en breek het in kleine vlokken.ย Gooi de melk niet weg!
Schil de aardappelen, spoel ze even af, en snijd ze in kleine blokjes. Bak deze vervolgens in hete olie tot ze gaar maar niet te bruin zijn. Eenmaal klaar laat je ze goed uitlekkenย en leg je ze nog even op wat keukenpapier omย hetย overtollige vet op teย nemen. Breng op smaak met een snufje zout en schep door de bacalhau vlokken.
Snijd de uien in dunne halve ringenย en bak ze in een scheutje olijfolie glazig. Zodra ze bijna klaar zijn kan de uitgeperste knoflook erbij. Voeg dan het kabeljauw mengsel toe en schep alles goed door elkaar.
Nu gaan we deย bechamelsaus maken. Smelt een klontjeย boter in een pan enย voeg vervolgens de bloem toe. Roer dit goed door. Voeg om te beginnen geleidelijk 100 mlย van de melk toe (waar je de bacalhau in hebt gekookt), blijfย voortdurend roeren.ย Voeg dan nog ongeveer 300 mlย melk (doe dit beetje bij beetje, zodat je de dikte onder controle kunt houden) plusย de room toe en blijf roeren tot het begint te borrelen. Haal van het vuur en breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en eventueel een beetje citroensap.
Meng ongeveer twee derde van de bechamelsaus door het kabeljauw/aardappel mengsel. Vet een ovenschaal licht in en schep het mengsel hier in. Bedek met de rest van de saus, bestrooi met wat geraspte kaas en zet in de oven tot het een mooi goudbruin korstje heeft. Serveer de bacalhau com natas met spinazie of een salade.
Bom apetite!
- Hier kun je online bacalhau bestellen.
De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun jeย eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken (voeg dan wat meer zout toe aan het gerecht). Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!
Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk!ย Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT)ย in jouw bericht!ย Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor deย nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
Vandaag voor de 2e keer gemaakt, nu ook voor een portugees!
Hij zei morgen weer haha.
Wat ik merk in Portugal dat het eten in restaurants niet erg op smaak gemaakt zijn.
Dat is natuurlijk helemaal een mooi compliment! Persoonlijk heb ik dat niet, in restaurants. Maar je kunt het altijd eens slecht treffen… Over het algemeen is de Portugese keuken erg smakelijk!
Ten eerste complimenten voor deze website. Tenho saudades de viver em Portugal tantas vezes. Heb er vier jaar gewoond. Kwam hier omdat ik vandaag in de toko een hele bacalhau kocht. Dus niet in stukken. Ik denk zelf dat dat iets meer is dan de “vier stukken” die je schrijft. Een indicatie van gewicht per stuk zou inderdaad fijn zijn.
Obrigada!
Een hele bacalhau is inderdaad wel meer dan 4 stukken. Maar als je ongeveer 250 a 350 gram aanhoudt per stuk zit je denk ik wel veilig.
Bom apetite!
Hoeveel is 4 stukken bacalhau ongeveer aan gewicht? Dan kan ik een beetje de verhoudingen inschatten
Dat ligt erg aan de bacalhau. Maar als je ongeveer 250 a 350 gram aanhoudt per stuk zit je denk ik wel veilig!
Goedemorgen, in de supermarkt hier liggen altijd stapels stokvis (bacalhau) maar met verschillende prijzen. Ik heb nog niet kunnen ontdekken wat nu het verschil is en waar je op moet letten. Mijn buurvrouw weekt en spoelt de stokvis altijd een paar dagen. Is dat niet nodig als je het in melk kookt??
Dank je wel voor de leuke artikelen en recepten! Heb er al veel info uitgehaad!
Goedemorgen,
Wat fijn zoveel keuze! Het kan zijn dat de bacalhau uit verschillende (denk IJsland, Noorwegen, etc.) landen komt, het andere delen van de vis zijn of met/zonder graten. Als je met bacalhau gaat koken, zorg er dan inderdaad wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.
Dat bedoelde ik met ontzoute bacalhau bij de ingrediรซnten. Ik zal dit nog even aanpassen voor de duidelijkheid!