Recept: Bacalhau com Natas

Bacalhau, in hetย Nederlands klipvis,ย is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben metย bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Dit is een veel gegeten variant, met room (com natas) uit de oven.

Waarschijnlijk waren er al mensen die zich afvroegen wanneer dit recept eens voorbij zou komen… Hier is het dan, eindelijk! Favoriet bij veel Portugezen en vaak terug te vinden op de menukaart. Zo maak je bacalhau com natas thuis ook makkelijk eens klaar.

Als je zelf aan de gang gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Ingrediรซnten

4 ontzoute moten bacalhau
600 ml melk
1 grote ui (of 2 middelgrote)
olijfolie
2ย eetlepels bloem
1 kgย aardappels
3ย teentjes knoflook
200 ml room (of kookroom light)
klontje boter
geraspte kaas
zout & peper
nootmuskaat

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Zet een pan op en verwarm hier de melk in. Kook de bacalhau een paar minuten in de melk. Verwijder de stukken vis voorzichtig uit de pan en leg ze op een bord. Zodra het wat afgekoeld is kun je ze schoonmaken. Verwijder alle huid en gratenย en breek het in kleine vlokken.ย Gooi de melk niet weg!

Schil de aardappelen, spoel ze even af, en snijd ze in kleine blokjes. Bak deze vervolgens in hete olie tot ze gaar maar niet te bruin zijn. Eenmaal klaar laat je ze goed uitlekkenย en leg je ze nog even op wat keukenpapier omย hetย overtollige vet op teย nemen. Breng op smaak met een snufje zout en schep door de bacalhau vlokken.

Snijd de uien in dunne halve ringenย en bak ze in een scheutje olijfolie glazig. Zodra ze bijna klaar zijn kan de uitgeperste knoflook erbij. Voeg dan het kabeljauw mengsel toe en schep alles goed door elkaar.

Nu gaan we deย bechamelsaus maken. Smelt een klontjeย boter in een pan enย voeg vervolgens de bloem toe. Roer dit goed door. Voeg om te beginnen geleidelijk 100 mlย van de melk toe (waar je de bacalhau in hebt gekookt), blijfย voortdurend roeren.ย Voeg dan nog ongeveer 300 mlย melk (doe dit beetje bij beetje, zodat je de dikte onder controle kunt houden) plusย de room toe en blijf roeren tot het begint te borrelen. Haal van het vuur en breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en eventueel een beetje citroensap.

Meng ongeveer twee derde van de bechamelsaus door het kabeljauw/aardappel mengsel. Vet een ovenschaal licht in en schep het mengsel hier in. Bedek met de rest van de saus, bestrooi met wat geraspte kaas en zet in de oven tot het een mooi goudbruin korstje heeft. Serveer de bacalhau com natas met spinazie of een salade.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

Bacalhau com Natas


De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun jeย eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken (voeg dan wat meer zout toe aan het gerecht). Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk!ย Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT)ย in jouw bericht!ย Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor deย nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.