Bacalhau com Natas

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. Elke maand krijg je van ons een lekker recept waarin het om deze lekkere Portugese bacalhau draait. Dit is een veel gegeten variant, met room uit de oven.

Waarschijnlijk waren er al mensen die zich afvroegen wanneer dit recept eens voorbij zou komen… Hier is het dan, eindelijk! Favoriet bij veel Portugezen en vaak terug te vinden op de menukaart. Zo maak je hem thuis ook makkelijk eens klaar. Als je zelf aan de gang gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Ingrediënten

4 ontzoute stukken bacalhau
600 ml melk
1 grote ui (of 2 middelgrote)
olijfolie
2 eetlepels bloem
1 kg aardappels
3 teentjes knoflook
200 ml room (of kookroom light)
klontje boter
geraspte kaas
zout & peper
nootmuskaat

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Zet een pan op en verwarm hier de melk in. Kook de bacalhau een paar minuten in de melk. Verwijder de stukken vis voorzichtig uit de pan en leg ze op een bord. Zodra het wat afgekoeld is kun je ze schoonmaken. Verwijder alle huid en graten en breek het in kleine vlokken. Gooi de melk niet weg!

Schil de aardappelen, spoel ze even af, en snijd ze in kleine blokjes. Bak deze vervolgens in hete olie tot ze gaar maar niet te bruin zijn. Eenmaal klaar laat je ze goed uitlekken en leg je ze nog even op wat keukenpapier om het overtollige vet op te nemen. Breng op smaak met een snufje zout en schep door de bacalhau vlokken.

Snijd de uien in dunne halve ringen en bak ze in een scheutje olijfolie glazig. Zodra ze bijna klaar zijn kan de uitgeperste knoflook erbij. Voeg dan het kabeljauw mengsel toe en schep alles goed door elkaar.

Nu gaan we de bechamelsaus maken. Smelt een klontje boter in een pan en voeg vervolgens de bloem toe. Roer dit goed door. Voeg om te beginnen geleidelijk 100 ml van de melk toe (waar je de bacalhau in hebt gekookt), blijf voortdurend roeren. Voeg dan nog ongeveer 300 ml melk (doe dit beetje bij beetje, zodat je de dikte onder controle kunt houden) plus de room toe en blijf roeren tot het begint te borrelen. Haal van het vuur en breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en eventueel een beetje citroensap.

Meng ongeveer twee derde van de bechamelsaus door het kabeljauw/aardappel mengsel. Vet een ovenschaal licht in en schep het mengsel hier in. Bedek met de rest van de saus, bestrooi met wat geraspte kaas en zet in de oven tot het een mooi goudbruin korstje heeft. Serveer met spinazie of een salade.

Bom apetite!

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken (voeg dan wat meer zout toe aan het gerecht). Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!