Het is weer tijd voor het maandelijkse bacalhau recept! Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Vandaag maken we Bacalhau à Pescador.
Bacalhau à Pescador
Recept door Saudades de PortugalAls je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.
4
porties30
minuten25
minuten55
minutenHoud het scherm ingeschakeld tijdens het koken
Ingrediënten
2 moten bacalhau
500 gram venusschelpjes n/of kokkels
500 gram vastkokende aardappels
1 grote ui
2 tenen knoflook
1 blik gepelde tomaten
100 ml droge witte wijn
1 laurierblaadje
1/2 citroen
100 ml water
1 bosje verse koriander (of peterselie)
flinke scheut olijfolie
zout & peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175°C graden.
- Dep de bacalhau wat droog en breng op smaak met het sap van de halve citroen en versgemalen zwarte peper.
- Schil de aardappels en kook ze licht voor. Ze gaan de oven nog in, dus beetgaar is genoeg. Laat iets afkoelen en snijd in dikke plakken. Of snijd ze voor het koken al in plakken, dan zijn ze sneller gaar.
- Snijd de ui in dunne halve maantjes (of snipper hem) en fruit, samen met het laurierblaadje, in een flinke scheut olijfolie tot glazig. Voeg dan de geperste tenen knoflook toe en roer goed door.
- Zodra de ui licht bruin begint te kleuren blus je hem af met de witte wijn. Open vervolgens het blik gepelde tomaten en voeg dit ook toe. Laat even pruttelen en giet dan het water erbij. Laat alles nu weer rustig aan de kook raken. Breng op smaak met wat zout en peper, roer goed door, en draai het vuur uit.
- Pak een ovenschaal groot genoeg om alle ingrediënten in te doen. Vet lichtjes in met wat olijfolie. Leg de moten bacalhau in de ovenschaal en schud de plakken aardappel eroverheen. Schep daarbovenop het tomatenmengsel en spreid goed uit. Bestrooi met wat fijngesneden koriander.
- Schik de schelpjes nu, met de opening naar boven, tussen de ingrediënten in de ovenschaal.
- Gaar ongeveer 25 minuten op 175°C graden of tot de aardappelen goudbruin zijn. Maak af met fijngesneden koriander (of peterselie) en serveer direct.
- Bom apetite!
Aanvullende Info & Tips
- • Hier kun je online bacalhau bestellen.
- Voeg ook eens een groene paprika in dunne reepjes toe wanneer je de ui glazig bakt.
- De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!
Heb je dit recept gemaakt?
Tag @SaudadesPT op Instagram en gebruik hashtag #SaudadesdePortugal
Recepten makkelijk bewaren?
Volg @SaudadesPT ook op Pinterest
Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk!
Tag Saudades de Portugal op Facebook
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
- Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) LinkedIn
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print












