Recept: Bacalhau Frito com Pimentos

Het is weer tijd voor het maandelijkse bacalhau recept! Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Dit keer maken we bacalhau frito com pimentos; een smakelijk en eenvoudig recept, dat in een handomdraai op tafel staat.

Bacalhau Frito com Pimentos

Bacalhau Frito com Pimentos

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 1 Stem

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen. 

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 2 moten bacalhau

  • 1 rode paprika

  • 1 gele paprika

  • 1 ui

  • bloem

  • olijfolie

  • zout & peper

Bereiding

  • Haal allereerst je bacalhau uit het water en maak schoon indien nodig. Dep de stukken vervolgens droog met wat keukenpapier. Snijd de kabeljauwfilets vervolgens doormidden.
  • Snipper de ui en snijd de paprika’s in dunne reepjes.
  • Zet een koekenpan op het vuur met hierin ongeveer 4 eetlepels olijfolie. Fruit de ui op laag vuur tot hij glazig is. Voeg dan de reepjes paprika toen en laat rustig garen, tot ze zacht beginnen te worden. Breng op smaak met wat zout en peper.
  • Haal in de tussentijd je stukken bacalhau door de bloem, zodat ze rondom bedekt zijn. Bak je bacalhau in een pan met hete olijfolie rondom lichtbruin en gaar.
  • Leg zodra de vis gaar is de stukken op een bord of schaal en schep het paprikamengsel er overheen. Serveer direct. Garneer eventueel met wat fijngesneden koriander of peterselie.
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • • Hier kun je online bacalhau bestellen.
  • De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!