Dit smaakt voor mij naar zomer, vakantie en relaxen! En daar kunnen we op dit moment allemaal wel een vleugje van gebruiken. Op een terrasje, in de zon, glaasje vinho verde erbij en ik ben happy. Oorspronkelijk is het een petisco, maar als je geluk hebt staat het ook wel eens als voor- of zelfs hoofdgerecht op de kaart. Deze gefrituurde sepia (choco) is onlosmakelijk verbonden met de stad Setúbal, vandaar de naam, al worden er geen lokaal gevangen sepia’s gebruikt.
Op de Portugese menukaart vind je verschillende soorten inktvis. Polvo is octopus, lulas zijn pijlinktvissen en chocos zijn zeekatten of sepia’s.
Ik had tijdens mijn laatste bezoek aan de stad helaas geen tijd voor een bordje, dus maken we ze maar gewoon zelf!
Ingrediënten
1 sepia (zeekat) van ongeveer 2 kilo
1 chilipepertje
2 laurierblaadjes
1 citroen
1 witbiertje
3 teentjes knoflook
100 gram maismeel
1 bosje verse peterselie
zeezout
zwarte peper
zonnebloem olie
Bereiding
Begin met het schoonmaken van de sepia. Geen idee waar je moet beginnen? Vraag dan of de visboer het voor je wil doen. Zet een grote pan water op en doe hier zeezout, de laurierblaadjes en de chili in. Voeg dan ook de schoongemaakte sepia toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten rustig koken op laag vuur.
Haal de sepia voorzichtig uit het water, laat iets afkoelen, en snijd hem in reepjes. Breng die reepjes op smaak met zout, peper, de geperste knoflook, het bier en het sap van de citroen. Hussel alles goed door elkaar, dek af en laat minimaal twee uur marineren. Giet af.
Doe je maismeel in een kom en voeg een snufje zout en peper toe. Haal hier nu de sepia reepjes een voor een doorheen. Verwarm ondertussen de olie in een pan en bak hierin de reepjes gaar en goudbruin. Schep ze er voorzichtig uit en laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met partjes citroen en fijngesneden peterselie. Ook lekker met wat aioli.
Bom apetite!
Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPT) in jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
- Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.
Reactie op “Recept: Choco Frito à Setubalense”