Recept: Milho Frito

Wat ligt daar toch op mijn bord? Is het tofu? Zijn het croutons? Nee, het is milho frito! Veel regio’s in Portugal hebben zo hun eigen specialiteiten als het op de regionale keuken aankomt. Zo ook Madeira. Vertelde ik al eens over de zwarte degenvis (met banaan) en de espetada vandaag geef ik het recept voor een typisch bijgerecht dat je veel ziet op dit eiland: milho frito, oftewel gefrituurde maisblokjes. Dat maakt eten in een ander land nou zo leuk, onbekende gerechten en andere ingrediënten! Vaak makkelijk ook eens thuis te maken.

Bij ons is wit maismeel te krijgen bij de AH (Pan, wit maismeel) en ook de toko heeft het standaard op voorraad.

Een beetje achtergrond over maismeel en maisbloem:

Maismeel: zoals het woord al zegt wordt maismeel gemaakt van mais. Maismeel bevat geen gluten. Wil je er brood mee bakken dan moet je het laten gisten. Dit kan alleen als je het combineert met een ander glutenrijk meel. Maismeel kan wit of geel zijn (en soms zelfs blauw). Welke kleur het meel heeft hangt af van de gebruikte maissoort.

Maisbloem wordt uiteraard ook gemaakt van mais. Maïsbloem is uitgezeefd maïsmeel en bevat daardoor geen zemelen en kiemen. De bloem is geel van kleur en bevat net als het maismeel geen gluten. Daarom kun je ook maisbloem het beste combineren met tarwemeel of bakpoeder. Maisbloem geeft een unieke smaak aan je gerechten en leent zich uitstekend om maisbrood van te maken.

Milho Frito

Goed voor zo’n 6 personen. Ben je met minder mensen, halveer het recept dan gewoon!

Ingrediënten

500 gram wit maismeel
3 liter water
couve galega (te vervangen door boerenkool)
bosje tijm of oregano
2 tenen knoflook
1 lepel boter
Olijfolie
Zout & peper

Bereiding

Begin ’s ochtend of de dag van te voren met de voorbereidingen.

Zet een grote soeppan, er moet 3 liter water plus het maismeel in, op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie, de lepel boter, de uitgeperste tenen knoflook, de fijngesneden tijm of oregano (of gebruik de gedroogde variant) en een snuf zout. Verwarm dit rustig op laag vuur. Pas op dat de knoflook niet aanbrandt. Voeg hier zodra het heerlijk begint te geuren drie liter koud water aan toe. En draai je vuur naar middel hoog.

Snijd ondertussen de couve galega/boerenkool zo fijn mogelijk. Natuurlijk kun je in Nederland gewoon een zak voorgesneden boerenkool kopen, gemak dient de mens.

Zodra het water ongeveer lauwwarm is gaat het maismeel erbij. Roer goed door en laat het rustig indikken. Blijf constant roeren totdat je een soort dikke pap krijgt. Dan kan de boerenkool erbij. De hoeveelheid is lichtelijk afhankelijk van je persoonlijke smaak. Het is de bedoeling dat er sliertjes kool door de blokjes lopen, dus gebruik niet te veel. Proef even en breng op smaak met flink wat zout en versgemalen zwarte peper. Zodra het meelpapje voldoende gekookt is (goed stevig, maar nog iets smeuïg) giet/schep je het in een lage ovenschaal of braadslede om af te koelen. Het is de bedoeling dat het een soort plak van 2 cm dik vormt. Dus pas daar het formaat van je schaal op aan. Mijn gebruikte braadslede was ong. 36 cm x 25 cm. Schud de schaal lichtjes heen en weer/tik hem een paar keer voorzichtig op het aanrecht om eventuele luchtbellen te verwijderen.

Milho Frito

Laat een nacht staan om goed op te stijven. Haal je plak maisdeeg uit de ovenschaal en snijd het vervolgens in vierkante blokjes. Frituur deze blokjes in zonnebloemolie (of de frituurpan) tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op een bord met een paar laagjes keukenpapier. Serveer het als bijgerecht bij bijvoorbeeld deze spiesen. Houd je niet van kool, dan kun je dit natuurlijk ook gewoon weglaten! Op de foto’s maakte ik de helft met en de andere helft zonder kool.

Bom apetite!

Tip: je kunt ze prima in het voren al frituren/bakken en ze dan ’s avonds opwarmen in de airfryer!

PS: ik vond het persoonlijk makkelijker om ze in een scheut zonnebloemolie rondom goudbruin te bakken.

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.