Recept: Milho Frito

Wat ligt daar toch op mijn bord? Is het tofu? Zijn het croutons? Nee, het is milho frito! Veel regio’s in Portugal hebben zo hun eigen specialiteiten als het op de regionale keuken aankomt. Zo ook Madeira. Vertelde ik al eens over de zwarte degenvis (met banaan) en de espetada vandaag geef ik het recept voor een typisch bijgerecht dat je veel ziet op dit eiland: milho frito, oftewel gefrituurde maisblokjes. Dat maakt eten in een ander land nou zo leuk, onbekende gerechten en andere ingrediënten! Vaak makkelijk ook eens thuis te maken.

Ingrediënten

1 pak wit maismeel
3 liter water
boerenkool
bosje tijm of oregano
2 tenen knoflook
1 lepel boter
Olijolie
Zout

Bereiding

Begin ’s ochtend of de dag van te voren met de voorbereidingen.

Zet een pan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie, de boter, de uitgeperste knoflook, de tijm of oregano en een snufje zout. Laat dit even rustig, op laag vuur, verwarmen. Pas op dat de knoflook niet aanbrandt. Voeg hier 3 liter koud water aan toe. Snijd ondertussen de boerenkool zo fijn mogelijk.

Zodra het water lauwwarm is kan het maismeel erbij. Roer goed door en laat het niet te heet worden. Blijf constant roeren totdat je een soort dikke pap krijgt. Dan kan de boerenkool erbij. De hoeveelheid is lichtelijk afhankelijk van je persoonlijke smaak. Het is de bedoeling dat er sliertjes kool door de blokjes lopen, dus gebruik niet te veel. Zodra het meelpapje voldoende gekookt is (stevig, maar nog smeuïg) giet je het in een lage ovenschaal, klei of aardewerk, om af te koelen. Het is de bedoeling dat het een soort plak van 2 cm dik vormt. Dus pas daar het formaat van je schaal op aan.

Laat een nacht staan en snijd alles dan in vierkante blokjes. Frituur deze blokjes tot ze goudbruin zijn. Serveer het als bijgerecht bij bijvoorbeeld deze spiesen. Houd je niet van kool, dan kun je dit natuurlijk ook gewoon weglaten!

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.