Recept: Batata Doce Assada com Castanhas & Alecrim

São Martinho (11 november) telt in Portugal eigenlijk als aftrap van de kastanjetijd. November staat dan ook elk jaar geheel in het teken van deze (tamme) kastanje. Alle recepten deze maand draaien om dit ene veelzijdige ingredient! Je kunt er namelijk veel meer kanten mee op dan je wellicht zou denken. Vandaag combineren we ze met een ander ingredient dat ze in Portugal veel eten, de zoete aardappel. Met deze Batata Doce Assada com Castanhas & Alecrim zet je een heerlijk (vegetarisch) en herfstig bijgerecht op tafel!

Een lekker en ook nog eens gezond gerecht! Zoete aardappel is namelijk een groente en geen familie van de normale aardappel. 

Batata Doce Assada com Castanhas e Alecrim

Batata Doce Assada com Castanhas e Alecrim

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 2 Stemmen

De hoeveelheden in het recept zijn goed voor twee á drie personen. Het is uiteraard geheel afhankelijk van wat je erbij serveert en of je al dan niet grote eters hebt.

Categorie: » Kastanjes, » Vegetarisch, » BijgerechtKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

3

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

45

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 750 gram zoete aardappel

  • 10 á 12 kastanjes (ongeveer)

  • 1 bosje verse rozemarijn

  • olijfolie

  • zout & peper

Bereiding

  • Leg je kastanjes een half uur tot een uur in een bak met water. Haal kastanjes die blijven drijven eruit (die zijn niet goed) en vervang door nieuwe. Dit maakt het vervolgens makkelijker om ze in te snijden, omdat het schilletje dan minder droog en stug wordt. Kerf met een scherp mes een kruisje in de schil van de kastanjes. 
  • Verwarm je oven voor op 180°C graden.
  • Spoel je zoete aardappels goed af en snijd vervolgens met een scherp mes in plakken van ongeveer een centimeter dik. Doe ze samen met de kastanjes en de takjes rozemarijn in een ruime kom en besprenkel met olijfolie. Breng op smaak met wat versgemalen zout en zwarte peper en hussel alles goed door elkaar.

    Batata Doce Assada com Castanhas & Alecrim
  • Bedek een bakplaat met bakpapier of gebruik een ruime braadslede. Leg je zoete aardappel plakken op de bakplaat en verdeel de kastanjes ertussen in. Maak af met de takjes verse rozemarijn.

    Recept: Batata Doce Assada com Castanhas & Alecrim
  • Bak nu 20 minuten op 180°C graden en draai dan de plakken zoete aardappel om. Bak vervolgens nogmaals 20 minuten tot je zoete aardappels gaar en goudbruin zijn. Haal uit de oven en besprenkel met een beetje extra virgem olijfolie en maak af met wat flor de sal. Serveer direct.

    Batata Doce Assada com Castanhas & Alecrim
  • Bom apetite!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!