Bacalhau com Batata Doce

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vinden wij dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je van ons een lekker recept waarin het om deze lekkere Portugese bacalhau draait. Deze maand combineren we het eens met zoete aardappel.

Ingrediënten

600 gram schoongemaakte bacalhau
800 gram zoete aardappel
400 ml kookroom
3 eieren
2 uien
2 tenen knoflook
1 rode paprika
1 groene paprika
150 ml witte wijn
Zout & peper
zwarte olijven
olijfolie

Bereiding

Als je zelf aan de gang gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de aardappelen en kook ze in een pan met ruim (gezouten) water beetgaar. Haal ze uit het water en laat ze afkoelen. Zodra ze voldoende zijn afgekoeld snijd je ze in plakjes. Kook in de tussentijd de bacalhau tot deze gaar is. Ook deze schep je uit het water om af te koelen. Maak hem dan schoon en gooi alle graten en vellen weg. Versnipper hem grof met je vingers.

Snipper de uien en pers de knoflook. Snijd de paprika’s in kleine stukjes. Zet een koekenpan op met een flinke scheut olijfolie en bak hierin de ui, knoflook en paprika op niet te hoog vuur glazig. Schep hier de bacalhau snippers voorzichtig doorheen en draai het vuur uit. Vet een ovenschaal in met wat boter en leg er een laagje aardappelschijfjes in. Schep hier vervolgens een laagje bacalhau mengsel overheen en dek af met een nieuwe laag aardappelschijfjes. Herhaal de laagjes totdat je ingrediënten op zijn en sluit af met een laag zoete aardappel.

Klop in een schaaltje de eieren los en giet hier de kookroom en witte wijn bij. Breng op smaak met zout en peper en roer alles goed door elkaar. Giet het mengsel over de ingrediënten in de ovenschaal. Sluit af met een aantal olijven bovenop. Bak in ongeveer 30 minuten af op 180 graden. Serveer met gegrilde groente of een salade.

Bom apetite!

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!