De temperaturen zijn wat gedaald en het voelt gelijk minder lente-achtig. Vandaar dit wat herfstige recept deze week. Heerlijk malse, in rode wijn gaar gestoofde, varkenswangen. Een gerecht dat prima bij dit weer past als je het mij vraagt! Dus duik komend weekend de keuken in en maak deze Portugese varkenswangetjes eens!
Bochechas de Porco Estufadas com Vinho Tinto
Recipe by Saudades de Portugal4
porties15
minutes1
hour30
minutes1
hour45
minutesHoud het scherm ingeschakeld tijdens het koken
Ingrediënten
600 gram varkenswangetjes
60 gram chouriço
2 rijpe tomaten
1 grote ui
2 tenen knoflook
2 laurierblaadjes
500 ml rode wijn
2 eetlepels tomatenpuree
1 takje rozemarijn
1 à 2 kruidnagels
olijfolie
piri-piri (naar smaak)
zout & peper
Bereiding
- We beginnen met wat kleine voorbereidingen. Kruid de varkenswangen aan beide kanten met zout en peper. Snipper de ui en snijd je tomaten in kleine blokjes. Pers twee tenen knoflook en snijd de chouriço in kleine stukjes.
- Zet een braadpan op het vuur met een flinke scheut olijfolie. Voeg hier de gesnipperde ui en de laurierblaadjes aan toe en bak tot de ui glazig is. Dan gaat ook de knoflook erbij, roer alles even goed door en laat een minuutje doorgaren. Nu gaan de tomatenpuree, de chouriço en het takje rozemarijn erbij. Roer wederom voorzichtig door elkaar.
- De volgende stap is het toevoegen van de in blokjes gesneden tomaat. Laat dit op laag vuur rustig een poosje sudderen. Bak in de tussentijd in een koekenpan de varkenswangetjes rondom bruin. Zodra de stukjes tomaat uit elkaar beginnen te vallen kunnen de varkenswangetjes bij in de braadpan. Blus af met de wijn. Heb je te weinig vloeistof in de pan na het toevoegen van de wijn? Voeg dan een beetje bouillon toe (of gebruik gewoon meer wijn). Dek de pan af met een deksel en laat minimaal een uur sudderen. Het vlees is klaar zodra je er met een vork inprikt en het uit elkaar valt.
- Serveer bijvoorbeeld met gebakken aardappeltjes en groente.
- Bom apetite!
Aanvullende Info & Tips
- Variatie tips: Ook lekker om een gesnipperde paprika en fijngesneden wortel mee te bakken met de ui. Houd je niet zo van chouriço, vervang dit dan door bacon. Of stoof ze een in vinho verde in plaats van rode wijn, voor een wat meer zomers tintje (achterste stukje vlees op de laatst foto).
Heb je dit recept gemaakt?
Tag @SaudadesPT op Instagram en gebruik hashtag #SaudadesdePortugal
Recepten makkelijk bewaren?
Volg @SaudadesPT ook op Pinterest
Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk!
Tag Saudades de Portugal op Facebook
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!
Share this:
- Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
- Click to share on X (Opens in new window) X
- Click to share on Pinterest (Opens in new window) Pinterest
- Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp
- Click to share on LinkedIn (Opens in new window) LinkedIn
- Click to email a link to a friend (Opens in new window) Email
- Click to print (Opens in new window) Print
Dit gerecht is super lekker. Heeft bij mij wel 2 uur gesudderd
Ik bestel af en toe varkenswangen bij http://www.internetslagerij.nl, goede kwaliteit, wordt gekoeld thuisbezorgd, aanrader!
Had dus nog wangetjes liggen, dus ga morgen dit recept uitproberen, lijkt wel op de stoofschotel die ik zelf maak, maar nu met chouriço en laurier. Ziet er goed uit!
Lekkerrrr!
Lekker recept. Doet me weer verlangen naar Marvão, het water loopt me uit de mond. Nu nog ergens bij een goede slager de varkenswangetjes proberen te kopen. Dit is een recept om de lock-down te overbruggen. Straks mogen we weer naar Portugal, Covid Volente.