Recept: Bochechas de Bacalhau com Berbigão

Wist je dat van de meeste vlees- en vissoorten de wangetjes het lekkerste, meest zachte en malse deel zijn?! Eerder deelde ik al eens een smakelijk recept voor varkenswangetjes, maar ook de wangetjes van de bacalhau zijn een ware traktatie. In dit recept combineren we ze met kokkels voor een extra lekker maaltje. Dit zijn van die gerechten die gewoon schreeuwen om mooi lenteweer! Zo ook deze Bochechas de Bacalhau com Berbigão.

Afhankelijk van wat je er bij serveert, goed voor ongeveer twee personen.

Ingrediënten

200 gram kabeljauwwangetjes (bochechas de bacalhau)
30 kokkels
50 ml witte wijn
1 teen knoflook
olijfolie
verse bieslook
zeezout

Bereiding

Week de kokkels een paar uur om al het zand te verwijderen. Was/spoel ze vervolgens goed onder stromend water.

Begin met het garen van de kokkels. Zet een pan (met deksel) op het vuur en giet hierin de wijn. Voeg daar je kokkels aan toe en breng rustig aan de kook. Roer zodra de kokkels open beginnen te gaan eenmaal alles om en doe het deksel weer terug op de pan tot al je schelpjes open zijn. Heb je kokkels die niet zijn geopend, gooi die dan weg.

Schep de kokkels uit de hete pan in een koude schaal. Verwijder zodra ze iets afgekoeld zijn voorzichtig de schaal. Kook het vocht van de kokkels rustig verder, tot het wat is ingekookt. Draai dan het vuur uit en zet apart voor later.

Zet een koekenpan op het vuur met hierin een flinke scheut olijfolie. Verwarm dit rustig en pers ondertussen je knoflook. Voeg toe aan de warme olie en zodra hij lichtjes begint te verkleuren gaan je bacalhau wangetjes erbij. Bak deze kort, ongeveer een minuut of drie. Schep ze dan uit de pan op een bord en giet de olijfolie uit de pan.

Dan gaan de wangetjes weer terug in de pan. Terwijl je de pan in beweging houdt schep je er lepel voor lepel het ingekookte kookvocht van de kokkels bij. Als al het kookvocht bij de wangetjes zit voeg je ook de kokkels toe en wat vers gesneden bieslook naar smaak. Roer om en verwarm kort. Proef even en breng indien nodig op smaak met een snufje zeezout. Serveer met vers zuurdesembrood, rijst, partjes citroen en een lekkere salade.

Bom apetite!

Variatietip: Houd je van koriander? Dit kun je ook gebruiken in plaats van de bieslook.


De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.