Recept: Moelas Estufadas

Oftewel gestoofde spiermaagjes op zijn Portugees. Dan klinkt het gerecht toch beter in het Portugees, nietwaar?! Een typisch Portugese petisco. Moelas zijn de spiermagen van kip of eend, waar ze een lekker gerechtje mee maken. Net als vele andere organen die volop worden gegeten in Portugal, doen we dit in Nederland een stuk minder vaak. In kleine tascas en barretjes vind je dit regelmatig terug op de kaart!

En zo maak je ze zelf. Ook dit is weer een recept voor diegene met een sterke maag (no pun intended). Plus het is wederom een ingrediënt waar je in Nederland wat moeilijk aan kunt komen… Informeer eens bij je poelier of de toko naar de mogelijkheden.

Goed voor zo’n zes porties.

Ingrediënten

700 gram spiermaagjes (kip of eend)
3 plakjes chouriço
3 eetlepels tomaten puree
2 uien
6 teentjes knoflook
150 ml olijfolie
1 laurierblaadje
verse peterselie
verse koriander
1 glas droge witte wijn
1 piri-piri
zout & peper

Bereiding

Zet een pan op het vuur en verwarm hier de olijfolie in. Snipper de uien en pers de knoflook en voeg toe aan de olijfolie. Doe hier vervolgens ook de in kleine stukje gesneden plakjes chouriço bij.

Aan de maagjes zit een geel velletje en wat vet. Verwijder dit velletje en het eventuele vet (mocht de poelier dit niet hebben gedaan) en spoel ze goed af. Fruit dit alles tot de ui glazig is en voeg dan de goed gewassen spiermaagjes toe.

Voeg dan een snufje zout, de piri-piri, het laurierblaadje, een handvol fijngesneden verse koriander, een beetje fijngesneden verse peterselie, een snufje peper en de tomatenpuree toe. Roer alles goed door elkaar en laat het rustig op middelhoog vuur garen en voeg ondertussen geleidelijk de wijn toe. Mocht het te droog worden, voeg dan een beetje bouillon of water toe. Roer af en toe om, zodat het niet aankoekt.

Proef de saus en breng indien nodig op smaak met wat zout en peper. Haal van het vuur zodra de spiermaagjes gaar zijn (ze moeten zacht zijn maar niet te zacht). Serveer met witte rijst en garneer met een beetje verse peterselie. Of eet het als petisco met wat stevig brood om in de saus te dippen.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.