Vinho Verde – Groene wijn

Rode, witte of rosé: van deze wijnkleuren heeft iedereen wel eens gehoord. De champagne is ook alom bekend. Maar ken je ook de groene wijn? Dat lees je goed, groene wijn! Uniek voor Portugal. En lekker dat hij is! Wees niet bang, er wordt geen groen goedje in je glas gegoten. Het oogt als een wijn zoals alle andere, maar de smaak is niet hetzelfde. Zeker het proberen waard bij je volgende bezoek!

Groene wijn heet in het Portugees vinho verde. Het is een wijn die in een specifiek gebied in het noorden van Portugal wordt gemaakt, dat de Região Demarcada dos Vinhos Verdes wordt genoemd. Het zuiden van de streek ligt langs de rivier Douro, het noorden aan de rivier Minho, dus steden als Braga, Viana do Castelo en Porto vallen binnen het gebied. De Atlantische Oceaan zorgt hier voor een gematigd klimaat met overvloedige regenval. De bodem bestaat uit graniet met, aan de oppervlakte, zand en humus. De regio is al sinds 1908 gedefinieerd en is daarmee één van de oudste wijngebieden in de wereld. Het is de thuisbasis van duizenden producenten, genereert een schat aan economische activiteit en werkgelegenheid en draagt sterk bij aan de ontwikkeling van de Minho en de naaste omgeving.

Vinho Verde

De naam vinho verde doet vermoeden dat de wijn een groene kleur heeft, maar dat is niet het geval. Sterker nog, een vinho verde kan voorkomen in een witte, rosé of zelfs rode variant! De wijn wordt groen genoemd, omdat hij wordt gemaakt van een zeer jonge (groene) druif. Traditioneel wordt het gebruik van een jonge druif gekoppeld aan een mindere kwaliteit van de wijn, maar inmiddels staat de vinho verde bekend als een uitstekende wijn, gemaakt van goede druivensoorten als Alvarinho, Loureiro en Avesso.

De smaak van de wijn is mild, fruitig en toegankelijk. Vaak zijn de wijnen ook licht mousserend. Door het hoge zuurgehalte zijn ze zeer fris in de mond, wat ze uitermate geschikt maken als dorstlesser in de zomer! Lekker als aperitief, of bij lichte maaltijden als salades of vis, schaal- en schelpdieren. Er zit iets minder alcohol in dan doorgaans in wijn.

* Witte Vinho Verde wijnen zijn citrus of bijna stro kleurig met rijke fruitige en bloemige aroma’s, afhankelijk van de druiven die worden gebruikt. Ze hebben een uitgebalanceerde smaak en zijn zeer intens en verfrissend.
* Rosé Vinho Verde wijnen zijn licht of donker roze, met jonge frisse aroma’s, die doen denken aan rode vruchten. De smaken zijn evenwichtig, fris en slepende.
* Rode Vinho Verde wijnen hebben een intense rode kleur, soms met een roze of helder rood schuim, met een wijnbouwproducten aroma, in het bijzonder van de bessen. In de mond is hij fris en intens, en zeer geschikt voor bij het eten.

Vinho Verde

De productie in 2013 lag rond de 75 miljoen liter, een stijging van 15% ten opzichte van het voorgaande jaar. Hiervan was ongeveer tien miljoen liter rode vinho verde en twee à drie miljoen liter rosé. Meer dan de helft van de productie wordt verkocht in het buitenland, wat neerkomt op zo’n 60 miljoen flessen wijn! De vinho verde is na de portwijn de meest geëxporteerde wijn van Portugal. Hier in Nederland zie je gelukkig ook steeds vaker groene wijn in het schap bij de supermarkt (AH had er afgelopen week eentje in de bonus) of zelfs bij de Hema.

Wij zijn geen wijnkenners, maar drinken de groene wijn heel erg graag! Bestel vooral een fles de volgende keer dat je in Portugal bent. Niemand die je raar aankijkt als je om een fles groene wijn vraagt! Wat goedkopere merken als Casal Garcia, Aveleda of Gazela zie je vaak op de Portugese menukaarten. Sommige restaurants hebben zelfs groene wijn van de tap (vinho verde à pressão). De beste groene wijn van 2015 is overigens de Vinho Verde MODESTU’S Arinto 2014.

Wil je meer weten over deze typische Portugese wijn, kijk dan ook eens hier!