Recept: Bola de Bacalhau

De Portugese bola bestaat in verschillende variaties, de bekendste is die met enchidos als vulling (bola de carne). Maar je kunt ze vullen met van alles, van kip tot bacalhau en van groente tot sardines. Ik zal na deze bola de bacalhau ook nog wat andere smakelijke varianten delen. Zelf vind ik die met kip erin altijd erg lekker! Het is een soort Portugees gevuld (plat)brood.

Het is bekend dat sinds de 19e eeuw de beroemde Bola de Lamego wordt geproduceerd, momenteel zeer typerend voor deze regio. Het wordt in verschillende banketbakkerijen en bakkerijen geproduceerd, maar de echte traditionele productie vindt plaats in de tavernes en bij mensen thuis.

Bola de Bacalhau

Je hebt soms zo van die dagen dat je er met je hoofd niet helemaal bij bent. Dit was voor mij zo’n dag… Ik had niet zo’n hele grote moot bacalhau, dus dacht dan maak ik gewoon een kleinere bola (want minder vulling). Voor ik het wist had ik al het beslag gemaakt… Ach, dan gebruik ik gewoon wat minder. Ook daar stond ik te slapen en voor ik het wist had ik de helft al in het (kleinere) bakblik gegoten en de vulling erop gedaan. Het resultaat is een dus een wat dikkere bola dan de bedoeling was. Het brood hoort ongeveer half zo dik als op de foto’s. 😬

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Bola de Bacalhau

Bola de Bacalhau

Recept door Saudades de Portugal
5.0 van 3 Stemmen

Gebruik een ovenschaal of bakblik van ongeveer 30x28cm.

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

1

uur 
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • Beslag
  • 400 gram tarwebloem

  • 200 ml melk

  • 100 gram gesmolten gezouten boter

  • 6 eieren

  • 100 ml olijfolie

  • 2 theelepels droge gist

  • Vulling
  • 400 gram bacalhau (1 flinke moot)

  • 1 grote ui

  • 50 gram rode paprika

  • 15 stuks zwarte olijven

  • 3 teentjes knoflook

  • 3 eetlepels tomatenpuree (optioneel)

  • 1 laurierblaadje

  • 100 ml droge witte wijn

  • 1 bosje verse peterselie

  • olijfolie

  • versgemalen zwarte peper

  • zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C graden.
  • voor de vulling
  • Vul een pan met voldoende water, voeg het laurierblaadje toe en breng aan de kook. Zodra het water kookt kan de bacalhau erin. Kook de moot in een minuut of zeven gaar. Schep vervolgens voorzichtig uit het water.
  • Maak zodra hij voldoende is afgekoeld je bacalhau schoon en gooi al het vel en de graatjes weg. Versnipper de vis met je vingers tot je een soort grove flakes hebt. Door dit met je vingers te doen verklein je ook gelijk de kans op achtergebleven graatjes. Zet apart.
  • Snijd de ui en paprika in dunne halve maantjes en pers de tenen knoflook. Ontpit wat olijven en snijd in plakjes.
  • Doe een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak de ui hierin licht bruin. Zodra de uien kleur beginnen te krijgen gaat de uitgeperste knoflook erbij. Roer goed door elkaar en gaar mee. Blus alles af met de witte wijn.

    Bola de Bacalhau
  • Als de uien en knoflook een mooi goudbruin kleurtje hebben gaan de tomatenpuree (optioneel), bacalhau snippers, de reepjes paprika en stukjes olijf erbij. Breng op smaak met fijngesneden peterselie. Schep alles goed door elkaar. Proef even en breng indien nodig op smaak met zout en/of versgemalen zwarte peper. Draai vervolgens het vuur uit.
  • voor het beslag
  • Pak een ruime beslagkom en doe hier vijf eieren in. Mix dit even goed door elkaar. Vervolgens gaan de olie, de gesmolten boter en de melk erbij. Mix wederom goed.
  • Weeg de bloem af en voeg er de twee theelepeltjes gist en een snuf zout aan toe. Hussel even door elkaar en voeg toe aan de natte ingrediënten. Begin met de mixer op de laagste stand zodat je bloem niet alle kanten op stuift en meng alle ingrediënten goed tot je een egaal beslag hebt.

    Bola de Bacalhau
  • Zet je bakblik klaar en doe hier een vel bakpapier in. Giet de helft van het beslag erin en spreid gelijkmatig uit over de bodem. Schep hier vervolgens je bacalhaumengsel boven op en verdeel over het deeg. Hier gaat vervolgens de andere helft van het beslag op. Spreid dit nu heel voorzichtig met een siliconen spatel uit, tot al je vulling gelijkmatig bedekt is.
  • Klop het laatste ei met een vork los in een schaaltje en strijk de gehele bovenkant hiermee in. Dit gaat het gemakkelijkst met een kunststof bakkwast.
  • Zet je bola de bacalhau in de voorverwarmde oven en bak op 180°C graden in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal hem uit de oven en laat iets afkoelen voor je hem uit zijn vorm haalt. Serveer warm of laat volledig afkoelen en eet hem koud. Lekker als lanche!
    Bola de Bacalhau
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!