De Portugese bola bestaat in verschillende variaties, de bekendste is die met enchidos als vulling (bola de carne). Maar je kunt ze vullen met van alles, van kip tot bacalhau en van groente tot sardines. Ik zal na deze bola de bacalhau ook nog wat andere smakelijke varianten delen. Zelf vind ik die met kip erin altijd erg lekker! Het is een soort Portugees gevuld (plat)brood.
Het is bekend dat sinds de 19e eeuw de beroemde Bola de Lamego wordt geproduceerd, momenteel zeer typerend voor deze regio. Het wordt in verschillende banketbakkerijen en bakkerijen geproduceerd, maar de echte traditionele productie vindt plaats in de tavernes en bij mensen thuis.
Je hebt soms zo van die dagen dat je er met je hoofd niet helemaal bij bent. Dit was voor mij zo’n dag… Ik had niet zo’n hele grote moot bacalhau, dus dacht dan maak ik gewoon een kleinere bola (want minder vulling). Voor ik het wist had ik al het beslag gemaakt… Ach, dan gebruik ik gewoon wat minder. Ook daar stond ik te slapen en voor ik het wist had ik de helft al in het (kleinere) bakblik gegoten en de vulling erop gedaan. Het resultaat is een dus een wat dikkere bola dan de bedoeling was. Het brood hoort ongeveer half zo dik als op de foto’s. 😬
Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!