Recept: Pataniscas de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Vandaag maken we pataniscas, een soort hartige bacalhau pannenkoekjes (fritters). Lekker voor tussendoor of als avondeten met bijvoorbeeld een salade en arroz de tomate of arroz de feijão.

Als ik Pastéis de Bacalhau of aanverwante zaken maak, gebruik ik eigenlijk altijd bacalhau desfiado. Deze week ik niet (of maar kort) in water van te voren, ik gebruik hem zo.

Ingrediënten

600 gram bacalhau
4 eieren
50 gram bloem
1 ui
1 bosje peterselie
olie
zout & peper

Bereiding

Kook de bacalhau een minuut of tien. Schep de vis uit het water en laat op een bord wat afkoelen.

Doe de bloem en de eieren samen in een kom en meng dit tot een soort beslag. Is het wat te dik? Voeg dan een klein beetje kookvocht van de bacalhau toe. Snipper de ui en snijd de peterselie fijn. Voeg dit daarna toe aan het beslag, even goed mengen en dan gaat ook de bacalhau erbij. Voorzichtig doorroeren zodat de bacalhau niet teveel versnippert, er mogen kleine stukjes inzitten. Breng op smaak met zout en peper. Je kunt er voor kiezen om ze te “bakken” in een flinke laag zonnebloemolie in een pan of te frituren in de frituurpan. Schep een lepel beslag in de pan en druk iets plat, en doe hetzelfde met de rest van het beslag. Zijn ze klaar en mooi goudbruin? Laat ze dan even uitlekken op wat keukenpapier.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.