Recept: Torta de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Dit keer maken we een soort hartige taart (torta), maar dan net iets anders.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Ingrediënten

600 gram bladerdeeg
500 gram bacalhau
300 gram rode aardappels
4 tenen knoflook
handje olijven
3 bladeren van een snijbiet
1 paprika (kleur naar wens)
3 eieren
1 ui
basilicum (naar smaak)
1 prei
zout & peper

Saus

Yoghurt
prei (naar smaak)
basilicum
kruiden naar smaak

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vet een quiche-/ovenschaal licht in en bedek met ongeveer twee derde van het bladerdeeg. Zet een pan water, met een visbouillonblokje, op en breng aan de kook. Leg hier voorzichtige de bacalhau in en kook gedurende 10 minuten. Zet vast een bord klaar en schep hier de gekookte vis op, gooi de bouillon niet weg. Laat rustig afkoelen. Zodra de bacalhau voldoende is afgekoeld kun je de huid en graten verwijderen. Breek de vis in grove stukken (flakes).

Was de aardappels en snijd ze in plakjes (met of zonder schil) en kook ze gaar in de bouillon van de bacalhau. Kook de bladeren van de snijbiet kort mee en dep ze daarna goed droog. Snijd de paprika en prei fijn, snipper de ui, pers de knoflook, snijd de olijven klein en snijd de basilicum fijn. Zet een koekenpan op met een flinke scheut olijfolie. Doe hier de paprika, prei, ui, knoflook, olijven en basilicum in en bak op laag vuur glazig. Voeg dan de bacalhau toe en roer alles goed door. Breng op smaak met zout, peper en kruiden naar smaak.

Pocheer de eieren totdat de dooier net iets stevig begint te worden. Schep ze uit het water op een bord. Zet je quichevorm klaar en leg hier de snijbiet bladeren in. Gevolgd door de helft van de aardappelplakjes, de eieren en de helft van het bacalhau mengsel. Vervolgens de andere helft aardappel en de andere helft van het bacalhau mengsel. Dek af met de rest van het bladerdeeg en bestrijk eventueel met wat ei of melk.

Zet in de voorverwarmde oven en bak 25 à 30 minuten (of tot goudbruin) op 180 graden. Voor de saus meng je alle ingrediënten met een staafmixer tot een geheel. Serveer warm, met de saus apart, en een frisse salade.

Bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.