Recept: Caldo Verde

Voor wie eens wat anders wil… Portugese (boeren)kool soep, leuk idee voor de wat koudere wintermaanden waarin we nu zitten. Het is in Portugal misschien wel het populairst van alle soepen. Mede daarom waarschijnlijk ook uitgeroepen tot een van de zeven wereldwonderen van de gastronomie. Oorspronkelijk uit het noorden des lands, tegenwoordig niet meer weg te denken uit de Portugese keuken!

Caldo Verde

Hoewel oorspronkelijk afkomstig uit de Minho, is de Caldo Verde door de jaren heen uitgegroeid tot één van Portugal´s bekendste nationale gerechten. Koolsoep klinkt nou niet echt bijzonder appetijtelijk, maar je zult merken dat het absoluut beter smaakt dan het klinkt! Het volgende recept voor een basis uitvoering van de Caldo Verde is zeer eenvoudig te maken.

Centraal staat de kool die de Portugezen couve galega noemen. Dit wordt in het Nederlands vertaald naar boerenkool, maar het is toch net even wat anders. Maar bij gebrek aan de couve galega (zie hierboven) is boerenkool heel geschikt om te gebruiken. Ook kun je de Cavalo Nero er prima voor gebruiken. Leuk om eens te serveren in plaats van de standaard stamppot boerenkool!

Caldo Verde

Caldo Verde

Recept door Saudades de Portugal
4.7 van 6 Stemmen
Categorie: » SoepKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

30

minuten
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 700 gram aardappels

  • 400 gram boerenkool of cavalo nero

  • 1 chouriço

  • 1 grote ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 bouillonblokje groente

  • olijfolie

  • zout & peper

Bereiding

  • Zet ongeveer 1,5 liter water op het vuur en breng aan de kook. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de kool zo fijn mogelijk (bij voorkeur in sliertjes). Fruit de gesnipperde ui samen met de geperste knoflook in een beetje olijfolie, tot de ui glazig is.

    Caldo Verde
  • Voeg de aardappelen aan het kokende water toe samen met een flinke scheut olijfolie, het bouillonblokje en de chouriço in zijn geheel. Zodra de aardappelen gaar zijn haal je de chouriço uit de pan. Leg de chouriço opzij om een beetje af te koelen.
  • Voeg het uimengsel en wat versgemalen peper (naar smaak) toe aan je soeppan en pureer het geheel, zodat er geen stukjes aardappel meer in zitten en er een romige egale massa ontstaat. Wat ik ook nog wel eens wil doen is een halve chouriço mee pureren met de aardappels.
  • Voeg de zeer fijngesneden kool toe en laat het geheel nog zo´n tien minuten koken. Proef even en breng indien nodig op smaak met wat zout en/of peper. Snijd de chouriço in de tussentijd in plakjes en voeg opnieuw toe zodra de soep klaar is. Bij het opdienen nog afmaken met een scheutje olijfolie.
  • Bom apetite!
  • De foto hieronder geeft duidelijk aan hoe dol de Portugezen zijn op deze soep, dacht ik zo!
    Caldo Verde

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!