Bos in Barreiros: Costa Verde

Wat een leuke reacties mocht ik ontvangen van een aantal lezers èn van vrienden van lezers, die de eerste “Bos uit Barreiros” doorgezonden hadden gekregen. En dat doorzenden is ook nu natuurlijk weer van harte gewenst. Het is goed voor deze website, maar ook voor de bekendheid van onze prachtige bed & breakfast Villa Branca Barreiros. Zonder nu direct in een klaagstand te schieten: we hebben het erg rustig.

Rio Homem

Gelukkig gaat het allemaal weer een keer over. De bezienswaardigheden in onze omgeving blijven bestaan en zullen ongetwijfeld weer nieuwe bezoekers van de regio verleiden en verrassen. Ik neem jullie mee op reis door de Costa Verde, de Minho in het bijzonder. Deze maal is het een natte boel, getuige het onderwerp: water. Barreiros ligt eigenlijk op een eiland, ingeklemd tussen twee rivieren: de Rio Homem in het noorden en Rio Cávado in het zuiden. In de beide hier genoemde rivieren is scheepvaart niet mogelijk, anders dan in de verschillende stuwmeren. Allereerst de Rio Homem. Deze stroomt vanuit Gères in de richting van de Atlantische Oceaan, maar voegt zich na zo’n 37 kilometer bij de Rio Cávado.

Costa Verde

Beide rivieren kennen stuwmeren. Voor de aanleg zijn dorpen opgeofferd, en een goede duik maakt het mogelijk die stukjes van sinistere dorpjes – of wat er nog van over is – te bezoeken. Anders heeft de stuwdam voor de bezoekers een recreatieve functie: suppen, vaartochtje, vogels spieden, hiken, kanoën, vissen. Ook zwemmen is mogelijk, maar dan moet je wel moed hebben: koud water van de bergen wordt voortdurend aangevoerd, soms via kleine of grotere watervallen. De vele rivierstranden (Praias Fluviais) langs de rivieren worden goed bezocht door de lokale bevolking en er zijn vele restaurant en bars, met fietsenstallingen en parkeervakken beschikbaar. Om in het water te geraken, zijn waterschoentjes wel prettig. Beide rivieren hebben historische oversteekplekken, want de rivier is niet erg diep. Bij Amares bestaat nog een waterpad, dat is gebruikt door de Romeinen tijdens hun opmars naar Spanje. Je kunt het alleen niet meer herkennen, want er is een brug opgebouwd. Bovendien ligt het onder water.

Rio Cávado

Bij Esposènde mondt de Rio Cávado, na 135 kilometer van kronkelen vanaf Fonte da Pipa, uiteindelijk in de oceaan. Bij Esposènde kun je prachtige langs de rivier op de boulevard wandelen en er is ook een deel strand (praia fluvial). Hier is ook het enige bevaarbare deel van de rivier: rondvaart maken?

Adeus! A te proxima ver.

Gerard

Gerard schrijft ook een aantal malen per jaar een nieuwsbrief vanuit hun B&B, waarvoor je je uiteraard kunt aanmelden via hun website.