Arco da Calheta: Pico to Pico

Afgelopen maand was het zover, op maandag 21 juni gingen we samen met onze gasten Sylvia en Roland de Pico to Pico en weer terug lopen. Een van de meest spectaculaire hikes die je kunt doen op Madeira, de wandeling tussen de twee hoogste ‘pieken’ op het eiland, van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo. Het is niet de makkelijkste wandeling, met zijn bijna 1200 meter hoogteverschil ben je namelijk behoorlijk aan het klimmen, maar het is echt de moeite waard. Deze wandeling staat in de gidsen en routekaarten als PR1.

Om half zeven vertrokken we met z’n vieren naar ons startpunt, Pico do Arieiro. De rit ernaartoe is al prachtig, zeker nu alle gele brem op de heuvels in bloei staat. We startten met een mooie blauwe lucht en de net opgekomen zon. Na een klein half uurtje wandelen begon de bewolking wat te zakken waardoor we in flarden van mist het pad konden volgen. Een bijna sprookjesachtig tafereel waardoor het er nog mooier eruit zag dan het normaal al is.

Eenmaal aan de wandel is het steeds gemakkelijker om de stijgende en dalende stukken te lopen. Het lichaam moest natuurlijk even warm worden, ook door de hoogte van de route is het goed als je een beetje op kan warmen door het lopen. Het is echt een lust voor het oog deze route, niet gemakkelijk, maar erg de moeite waard. Eenmaal aangekomen bij de Pico do Ruivo hebben we daar een kiekje gemaakt in de dichte mist en motregen die inmiddels de tocht wat extra charme kwam brengen. Daarna gelijk weer naar beneden en in de berghut die daar vlakbij was iets gedronken en een meegebracht broodje van thuis gegeten. Weer even op kracht komen en na een kwartiertje weer verder. Terug naar de Pico do Arieiro waar onze auto stond.

Voor bezoekers van Madeira kunnen we deze echt van harte aanraden. Zelf dachten we er lang veel te zwaar over waardoor we het steeds uitstelden. Maar omdat we met Sylvia en Roland vorig jaar hadden afgesproken deze samen te doen bij het volgende bezoek moesten we wel 🙂 Heerlijke route is het om te doen. Je hebt er geen gids voor nodig zoals eigenlijk bij nagenoeg alle PR routes. Natuurlijk aan het einde voordat we naar huis reden een poncha gedronken in Taberna da Poncha in Serra da Agua zoals het een goede wandel afsluiter betaamd.

Ook Jackson Groves heeft hem gelopen toen hij bij ons verbleef op Madeira in een van de huisjes. Ook hij heeft er een mooi uitgebreid stuk over geschreven op z’n website. Overigens is zijn website heel handig om allerlei andere informatie over Madeira te vinden. We hebben hier nog een video verslag van een kennis die hem pas geleden nog gelopen heeft met z’n vrouw. Bekijk de video hier: Pico to Pico Madeira.

Pico to Pico

Dit is ook echt weer zo’n route die je vaker kan lopen, gewoon omdat hij zo mooi is. Uiteraard geldt dat bijna voor iedere route die we tot nu toe gedaan hebben. Zo mooi is het hier op Madeira. Je raakt er niet op uitgekeken. Een mening van ons zelf, maar ook zeker van alle gasten die we tot nu toe hebben mogen ontvangen. Iedereen is meer dan positief verrast door de schoonheid van dit eiland in de Atlantische oceaan.

Voor wie hem wil lopen met ons, laat maar weten. Wij gaan graag met je mee. 🙂

Liefs van Anne & Dave

Je kunt meer van ons volgen op Facebook en/of Instagram.