Recept: Molha de Carne à Moda do Pico

Het recept van deze vrijdag is er een van de Azoren. Het is een typisch gerecht van de eilanden Pico en Faial, maar wordt natuurlijk ook gemaakt op de andere eilanden in de archipel. Er zijn verschillende recepten die variëren per regio op elk van de eilanden. Zo gebruiken sommige bijvoorbeeld varkensvlees in plaats van rundvlees. Het is een stoofpotje en nu ik dit type prima te doen qua temperatuur, maar wellicht niet zo geschikt voor het aankomende zonnige weekend.

Ingrediënten

1 kilo rundvlees (bij voorkeur met bot)
6 flinke aardappels
3 eetlepels tomatenpuree
4 teentjes knoflook
3 uien
2 eetlepels reuzel
1 bosje peterselie
1 laurierblaadje
1 eetlepel piment
1 kaneelstokje
1 eetlepel chili-pasta (of verse peper)
75ml rode wijn (origineel met Vinho de Cheiro)
snufje komijnpoeder
Zout & peper

Bereiding

Note vooraf: dat bot aan het vlees is puur en alleen voor de smaak. Het is geen must.

Maak een marinade van wijn (75ml hiervan wordt later in het recept gebruikt), een paar teentjes knoflook, een pepertje en een snufje zout. Marineer hier het, in stukken van zo’n 3cm gesneden, vlees gedurende minimaal twee uur in.

Verhit de reuzel in een pan en bak hier de gesnipperde of in halve maantje gesneden uien en 4 tenen geperste knoflook (plus eventueel een paprika) in gaar. Zodra de ui een beetje begint te verkleuren gaat de tomatenpuree erbij. Breng op smaak met de komijn, piment, kaneelstokje en blus af met ongeveer 75ml wijn (van de marinade). Breng aan de kook en haal ondertussen het vlees uit de (resterende) marinade.

Voeg toe aan de pan, roer goed door en laat rustig een beetje stoven. Breng op smaak met zout peper en eventueel de chili pasta. Kijk vervolgens hoeveel water erbij moet om het vlees in de garen en een saus te creëren. Laat nu op laag vuur stoven tot het vlees zacht is. Wordt het te droog, voeg dan wat water toe. Voeg tegen het eind van de stooftijd de aardappels in stukken toe aan de pan. Zorg dat ze goed onder het vocht komen te liggen om gaar te koken. Leg op het laatst (dus als de aardappelen bijna gaar zijn) een bosje verse peterselie bovenop en laat nog heel even door stoven.

Vergeet niet je kaneelstokje en laurierblaadje eruit te vissen!

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.