Ik maakte vorig jaar kennis met een vertegenwoordiger van dit wijnhuis op het ‘Wines of Portugal’ event in Antwerpen. En mijn interesse in de talha wijnen werd weer even wakker geschud. Casa das Talhas is onderdeel van de Adega Cooperativa de Vidigueira, Cuba e Alvito (hele mond vol), een coöperatieve wijnmakerij in Vidigueira, in het hart van de Alentejo. Hier eren ze de eeuwenoude kunst van het maken van Vinho de Talha, een techniek die meer dan tweeduizend jaar geleden door de Romeinen naar Portugal werd gebracht. Deze unieke manier van wijn maken is vooral te vinden in de Alentejo, waar de techniek van generatie op generatie is doorgegeven.

De Adega Cooperativa de Vidigueira, Cuba e Alvito werd opgericht in 1960, maar de geschiedenis ervan gaat veel verder terug. Het doel van de coöperatie was niet alleen om de wijngaarden, de wijn en de eeuwenoude tradities van deze wijnregio te behouden, maar ook om de kwaliteit en bekendheid van de hier geproduceerde wijnen te versterken. In de loop der jaren is er veel aandacht besteed aan het beschermen van de druivensoorten en productietechnieken. Daarom omvat het wijnerfgoed van de wijnmakerij ook inheemse druivensoorten die van generatie op generatie zijn geperfectioneerd, waaronder Antão Vaz.
Wat is Vinho de Talha?
Vinho de Talha wordt geproduceerd in grote, poreuze kleivaten (de talhas) waarin de druiven worden gefermenteerd zonder het gebruik van moderne technologie. De druiven worden geplet en samen met de schillen, pitten en soms zelfs de steeltjes in de talhas gedaan. Dankzij de natuurlijke gisting en de specifieke eigenschappen van de kleivaten ontstaat er een wijn met een karakteristiek aroma en een uitgesproken smaak. Gedurende de fermentatie wordt de massa regelmatig (handmatig) geroerd om de smaken en aroma’s optimaal te laten ontwikkelen. De wijn rijpt in de talhas en wordt vervolgens op een natuurlijke manier gefilterd: de vaste resten zakken naar de bodem, terwijl de wijn via een kraantje uit het vat wordt gehaald.

Vinho de Talha heeft een uitgesproken karakter, met vaak aardse en minerale tonen, lichte oxidatieve aroma’s en een frisse zuurgraad. Witte varianten kunnen bloemige en kruidige accenten hebben, terwijl rode versies vaak een krachtige, robuuste structuur bezitten. Proef je de wijn zonder te weten dat het een talha wijn is, dan kun je de wat aparte smaak niet direct plaatsen. Weet je echter wat je drinkt, dan kun je het herleiden.
Wat maakt Vinho de Talha zo bijzonder?
- Authentieke Romeinse Methode – Een van de oudste wijnproductiemethoden ter wereld die nog steeds wordt toegepast.
- Natuurlijke Productie – Geen moderne technologie of chemische toevoegingen, puur natuur.
Cultureel Erfgoed – Vinho de Talha is meer dan een wijn, het is een levend stuk Portugese geschiedenis en traditie.
De naam “Vinho de Talha” is in Portugal wettelijk beschermd om de eeuwenoude wijnproductiemethode in kleien talhas, te behouden en te reguleren. In 2012 werd de DOC (Denominação de Origem Controlada) “Vinho de Talha” ingesteld, speciaal voor wijnen uit de Alentejo-regio die volgens deze traditionele techniek worden gemaakt. Om als echte “Vinho de Talha” te worden erkend, moeten producenten aan strikte criteria voldoen:
- Het fermentatieproces: De wijn moet zonder moderne technologie fermenteren in talhas.
- De rijpingstijd: De wijn moet minimaal tot 11 november, Dia de São Martinho, in de talha blijven. Op deze dag werd traditioneel de talha geopend om de nieuwe wijn te proeven.
Dankzij deze regelgeving blijft de authentieke smaak en het culturele erfgoed van Vinho de Talha behouden, terwijl consumenten verzekerd zijn van de kwaliteit en echtheid van deze bijzondere wijn.
Wijnhuizen zoals Casa das Talhas in Vidigueira bieden rondleidingen en proeverijen aan, waar je het productieproces van dichtbij kunt meemaken. Wij hadden van tevoren contact opgenomen en een rondleiding met aansluitend een proeverij geboekt. Ik vond het een reuze interessante rondleiding! We liepen een stuk wijzer over deze speciale manier van wijn maken weer naar buiten. Aansluitend namen we plaats in de naastgelegen ruimte voor de proeverij, inclusief lokale hapjes. Uiteraard maken ze naast de Talha wijnen ook nog andere wijnen. Ik vond de vinho licoroso branco ook erg lekker!
Met een jaarlijkse productie van ongeveer 6 miljoen liter wijn en een oogst van 8 miljoen kilo druiven, afkomstig van zo’n 1500 hectare wijngaarden beheerd door 300 partners, is de Adega Cooperativa de Vidigueira, Cuba e Alvito uitgegroeid tot een moderne en toonaangevende wijnmakerij. Ondanks deze vooruitgang blijven ze trouw aan hun oorsprong, terwijl ze met vertrouwen de toekomst tegemoet gaan, gesteund door de mensen en het uitzonderlijke terroir van de regio. Ben je een liefhebber van unieke en lokake wijnen? Dan is Vinho de Talha absoluut een must-try!

In 2019 opende de coöperatie de Casa das Talhas, een centrum gewijd aan wijnbeleving en -toerisme. Hier kun je kennismaken met de traditionele methode van Vinho de Talha, een wijnproductietechniek die dus meer dan 2.000 jaar geleden door de Romeinen werd geïntroduceerd. Casa das Talhas biedt diverse activiteiten, zoals rondleidingen, proeverijen en workshops. Het zit niet in een prachtig pand zoals sommige andere wijnmakerijen in de regio, maar binnen gaat er een oude, charmante wereld voor je open. Het was tijdens ons bezoek grijs, grauw en nat herfstweer, dus bleven we fijn binnen.
Elk jaar in november vieren ze hier de “Maand van de Wijn” met diverse evenementen. Zo wordt in november traditioneel de opening van de talhas gevierd, begeleid door Alentejaanse zang, regionale hapjes en geroosterde kastanjes.
Openingstijden: Maandag t/m zondag van 10.00 uur tot 12:00 uur en van 14:00 uur tot 16.00 uur.
* Bairro Industrial, 7960-305 Vidigueira











