Bos in Barreiros: Solar das Bouças

Nee, niet van de zonnepanelen, maar van een geheel andere orde. “Solar” betekent ongeveer “oud buitenhuis”. Je vindt solares door heel Portugal en veel zijn te bezoeken. Verschillende zijn in de loop van de jaren omgevormd tot wijnlandgoed, partycentrum, congrescentrum, galerie, museum, winkel, hotel of restaurant. Uiteraard worden de verschillende functies naast elkaar uitgevoerd.

In onze regio Minho, nabij Braga, zijn er verschillende solares. Een belangrijke inkomstenbron zijn de bruiloften en wijn verkoop. Portugezen en hun vrienden en familie vieren hun bruiloft, vanuit de hele wereld, in de grote zalen met soms honderden personen: geld moet rollen. Het kan niet gek (lees duur) genoeg. Eten, drinken, muziek.

Solar das Bouças

Om de hoek bij onze bed en breakfast, op een kwartier wandelen, bevindt zich het prachtige “Solar das Bouças”. Enige jaren geleden aangekocht in een ernstig vervallen staat van behuizing en wijngaard, maar er zijn werkelijk wonderen verricht tijdens de restauratie. De oorspronkelijke datering ligt in de 18e eeuw, en voor een uitgebreide beschrijving van de historie verwijs ik je graag naar de website van Solar das Bouças.

Bos in Barreiros: Solar

Maar het is op dit moment sowieso druk op de solar, omdat er een grote expositie gaande is van internationale kunstenaars. Binnen en buiten wordt je aangenaam verrast met schilderijen, keramiek en beelden. Ook de vaste collectie is te zien. Het uitgebreide programma dat inmiddels al enkele weken gaande is en door zal lopen tot 11 oktober 2020, kent naast begeleide wandelingen ook verschillende muzikale optredens. Improvisatie, klassiek, jazz en blues staan in het aanbod.

Graag informeer ik je over de solar. Ik begeleid je desgewenst bij een proeverij, of tijdens een wandeling over de 38 hectare wijngaard, waar op dit moment de oogst in volle gang is. De wandeling brengt je  langs alle hoogtepunten van de wijngaard, waaronder de rivier Cavado de watermolen en alle huizen. Deze solar is het gehele jaar geopend voor diner, lunch, galerie, wijnwinkel en wandeling.