Convento San Payo

In het uiterste noorden van Portugal slingert de rivier Minho door het landschap en vormt daarmee de grens met het buurland Spanje. Hoog op een heuvel, met een adembenemend uitzicht op dit landschap ligt een bijzonder klooster, het Convento San Payo. Historie, religie, beeldhouwkunst en natuur komen hier samen. Een fantastische plek om te bezoeken of zelfs te overnachten!

Het Convento San Payo ligt in de heuvels van het achterland van de plaats Vila Nova da Cerveira. Hier bouwde in de veertiende eeuw een groep Franciscaner monniken een klooster, waar ze gedurende enkele eeuwen leefden. De geïsoleerde ligging, onteigeningen en politieke druk brachten het klooster in de loop van de eeuwen in verval, tot het in de negentiende eeuw uiteindelijk volledig werd verlaten.

Convento San Payo

Het werd herontdekt door de Portugese beeldhouwer José Rodrigues en hij liet het restaureren met behulp van de architect Viana de Lima. Tegenwoordig is het een museum met de eigen, bijzondere kunstcollectie van José Rodrigues en gelijktijdig een galerie voor zijn eigen werk. Bovendien werden de kamers rond de kloostergang omgebouwd tot hele mooi hotelkamers, vol met accenten die doen herinneren aan de tijd van de monniken.

Convento San Payo

Rondom het klooster liggen prachtige tuinen, waarin de beelden van José Rodrigues tentoon worden gesteld. Je ziet er bijvoorbeeld kleinere versies van zijn beelden in Viana do Castelo en het markante hert op de berg van Vila Nova da Cerveira. Wandelend door de tuin zie je in de verte de Minho en Spanje. Er groeien fleurige bloemen en in het weiland graast een kudde schapen.

Binnenin het klooster bevindt zich het museum, met meer werk van Rodrigues, maar ook een Oriëntaalse kamer met beelden en schilderijen uit het Verre Oosten, en een kapel waarin bijzondere religieuze kunststukken uit Portugal en vooral de Portugese koloniën worden getoond.

Convento San Payo

Wil je het Convento San Payo bezoeken? Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 uur tot 18.00 uur. In de zomermaanden kan je er ook van 10.00 uur tot 13.00 uur terecht. Het kost je maar een paar euro. Kijk op de website voor meer info.