Convento do Carmo

De hoofdstad van Portugal staat bol van de charme en historische plekken. En een van deze plekken is het Convento do Carmo. Midden in het centrum van Lissabon staan de ruïnes van een gotische kerk, plus een voormalig klooster van de Orde van de Karmelieten van de Oude Oprichting. Wat is daar nou zo interessant aan denk je misschien… Het mooie hier is dat alleen de muren nog staan en het dak mist. Dit geraamte/skelet maakt het juist in mijn ogen zo intrigerend. Tijdens een citytripje draait het bij mij vaak om keuzes maken, dus ik had hem nog niet eerder bezocht!

Convento do Carmo

Het complex werd gebouwd tussen 1389 en 1423 in opdracht van Nuno Alvares Pereira, een krachtige ridder, hoofd van het Portugese leger (tweede in belang na de koning). Ooit de belangrijkste gotische kerk in de hoofdstad, die vanwege zijn grootsheid en monumentaliteit concurreerde met de kathedraal van Lissabon, raakte zwaar beschadigd tijdens de Aardbeving in Lissabon in 1755 en werd nooit herbouwd. Het vormt een van de belangrijkste, nog steeds zichtbare, herinneringen aan die catastrofe. De ruïnes van de gotische kerk zijn vandaag de dag namelijk het grootste nog bestaande bewijs van de aardbeving. Op dit moment herbergen de ruïnes het Carmo Archeologisch Museum. Dit was het allereerste Museum van Kunst en Archeologie in Portugal en werd geopend met als doelstelling het beschermen van het nationale erfgoed.

De verbrijzelde pilaren en bogen (ze lijken een beetje op wensbotjes vind ik) zijn volledig blootgesteld aan de elementen. Het is dus geen normale kerk die je bezoekt, je loopt eigenlijk gewoon buiten. Houd daar dus rekening mee als je hem gaat bezoeken (regenachtige dagen). Wel overdekt is het Museu Arqueológico, dit beschermt de archeologische schatten, zoals sarcofagen uit de 4de eeuw, met griffioenen bedekte zuil fragmenten, 16e-eeuwse azulejos en twee 16e-eeuwse Peruaanse mummies. Het hoogtepunt voor ons was toch de hedendaagse huiskat die heerlijk lag te dutten in een van de archeologische overblijfselen (zie foto).

Convento do Carmo

De kerk en het klooster liggen aan het gezellige Largo do Carmo, een pleintje vol leuke restaurantjes, barretjes en terrasjes. Het Largo do Carmo is een van de meest charismatische en pittoreske pleinen van Lissabon, omringd door grote barokke huizen en talrijke belangrijke historische monumenten. Midden op het plein staat de sierlijke fontein Chafariz do Carmo, die ooit de belangrijkste waterbron voor de wijk was. Het plein is dan ook een populaire locatie voor een ontspannen maaltijd op een van de terrasjes in de schaduw van de jacaranda bomen. Als je het (net als ons) laat in de middag bezoekt kun je natuurlijk ook neerstrijken voor een verfrissend drankje op een van die terrasjes. Daarna kun je dan heerlijk relaxed weer door de kronkelende straatjes terug naar beneden lopen. Want ja, je moet er wel wat voor over hebben. 😉

Largo do Carmo

Na de aardbeving werd het kloostergedeelte van de Igreja do Carmo omgebouwd tot een militaire basis. Vandaag is het het hoofdkwartier van de GNR en herbergt het het Guarda Nacional Republicana Museum, dat gratis toegankelijk is. Dit gebouw is van historisch belang, want hier overhandigde tijdens de Anjerrevolutie van 1974 de Estado Novo de macht na 50 jaar dictatuur, voornamelijk geleid door António Salazar. Het Guarda Nacional Republicana Museum laat de geschiedenis van de GNR, sinds de oprichting in 1911 (van de Republikeinse Garde), tot heden zien. De tentoonstelling omvat voertuigen, uniformen en wapens. Dit kleine museum is gratis toegankelijk en is geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Aangezien de Comando Geral technisch gezien een legerbasis is, staan er buiten twee soldaten in uniform gestationeerd en is er overdag een wisseling van de wacht.

Wederom een pareltje om toe te voegen aan je al groeiende lijstje van dingen om te doen in de hoofdstad! Ook als je niet echt van dit soort dingen houdt. Je kunt er voor kiezen alleen de ruïnes te bezoeken en niet het museum, of andersom. Het complex is niet super groot, dus het kost je geen halve dag.

Kaartjes kosten €4 voor volwassen, met de Lisboa Card betaal je €3,20.

Openingstijden:
Juni – sepetember
Maandag t/m zaterdag van 10:00 tot 19:00 uur.
Oktober – mei
Maandag t/m zaterdag van 10:00 tot 18:00 uur
Zondags gesloten, 1 januari, 1 mei en 25 december gesloten.

Largo do Carmo, 1200-092 Lisboa

Je leest er meer over op de website!