Legendes gaan vaak over de liefde, zo zagen we de afgelopen twee zondagen. Maar ook dieren doen het goed. In het Portugese geval: denk maar aan de haan van Barcelos. In het verhaal dat ik je vandaag vertel staat ook een dier centraal, namelijk een wild zwijn. Het speelt zich af in het kleine dorpje Murça, in het hoge noorden van Portugal, waar een standbeeld van de hoofdrolspeler prijkt op het plein. Dat doet vermoeden dat het zwijn de held van het verhaal was, maar is dat wel zo….???
“Het is de achtste eeuw na Christus. In de bossen van Trás-Os-Montes wemelt het van de wilde dieren, zoals beren en zwijnen. De edelmannen uit de omgeving maken jacht op het wild, om de inwoners te beschermen en ze van voedsel te voorzien. Op een dag verschijnt echter een zwijn dat zo groot en zo gevaarlijk is dat de jagers hem niet te pakken krijgen. Het beest is onverschrokken en valt aan waar hij kan. Op zoek naar eten waagt hij zich in de buurt van mensen en vangt zelfs een aantal kinderen die hij opeet. Het zwijn houdt iedereen bezig, maar niemand kan het stoppen.
De Senhor de Murça, een sterke en moedige edelman, besluit in 755 dat hij het volk moet redden van het zwijn. Hij neemt een groep jagers in dienst en samen maken ze een plan hoe ze het dier het best kunnen vangen. Ze trekken de bossen in om het beest te zoeken. Als ze het zwijn gevonden hebben volgt een zware strijd. Het dier vecht voor wat het waard is en verwondt enkele van de jagers, maar legt het uiteindelijk toch af.
Gehavend, maar met het dode zwijn, keert de Senhor de Murça terug naar het volk. Hier wordt hij bejubeld door de dolgelukkige mensen. Als dank voor zijn heldhaftigheid besluiten de inwoners jaarlijks drie pond bijenwas te doneren aan de edelman en zijn erfgenamen. Ook maken ze een zwijn van steen, die op het centrale plein wordt neergezet ter nagedachtenis aan de gebeurtenissen.”
Hoewel de legende welbekend is, lijkt het te betwijfelen of het ooit gebeurd is. Het gaat in het verhaal namelijk over de Porca de Murça, oftewel een vrouwelijk zwijn, hoewel het bij het standbeeld duidelijk om een beer (in de zin van mannelijk varken) gaat. Daarom beweren sommigen dat de legende onzin is en de oorsprong van dit varken ligt bij de pre-romaanse volken die dergelijke beelden gebruikten als vruchtbaarheidssymbool. Hoe dan ook, nog altijd staat het beeld van de Porca de Murça op het dorpsplein. Maar ook kom je de Porca de Murça tegen in het wapen van de gemeente.
Misschien komt de naam “Porca de Murça” je bekend voor om een heel andere reden. Het is namelijk ook de naam van een bekende wijn uit de Douro regio. De “Porca de Murça” is met zevenentachtig jaar één van de oudste wijnmerken van Portugal. Soms kom je deze witte en rode wijn ook in Nederland tegen. Daar kun je dan nu een goed verhaal bij vertellen!