Nieuw album Mariza

De bekendste fadista van het moment heeft een nieuw album uitgebracht. Eerder deze maand lanceerde Mariza het album “Mundo”, waarop veertien prachtige nieuwe nummers te horen zijn. Niet zomaar een album met traditionele fado’s, maar een fijne mix van verschillende klanken en thema’s en zelfs verschillende talen deze keer.

Vijf jaar hebben de fans van Mariza moeten wachten op nieuw werk. Maar nu is het dan eindelijk zover: het tiende album van Mariza Reis Nunes, de excentrieke fadozangeres, is uit. De Spanjaard Javier Limón produceerde het album, zoals hij in 2008 ook deed voor “Terra”. Zijn invloed is terug te vinden in twee Spaanstalige nummers, het Argentijnse “Caprichosa” en het door Limón geschreven “Alma”. Het is de eerste keer dat Mariza in het Spaans zingt, en hoewel het even wennen was vind ik het inmiddels prachtige nummers.

In 2011 kreeg Mariza haar eerste kind, het jongetje Martim. Speciaal voor hem is het nummer “Meu amor pequenino”. Ook heel persoonlijk is “Melhor do Mim”, oftewel “het beste van mij”. Een typisch melancholisch fadogeluid heeft “Rio de Mágoa”, terwijl “Sem Ti” een prachtige ballad is. Heel bijzonder is “Padoce de Céu Azul”, een zogenaamde morna uit Kaapverdië. En natuurlijk is er ook werk van Amália Rodrigues. Voor dit album bewerkte Mariza de nummers “Maldição” en “Anda o sol na minha rua”.

Kortom, een gevarieerd album, wat je zeker moet gaan beluisteren. De eerste videoclip zie je hier. Wil je “Mundo” kopen? Klik kan hier. Wil je Mariza live zien? In Nederland heb je haar net gemist (ze was er deze zomer), maar op 15 november kun je in de Duitse stad Keulen terecht. Op 26 en 27 november heeft ze twee grote concerten in Porto en op 7 december in Lissabon.