Lissabon: kunst op straat

In Lissabon vind je de kunst op straat. Dat had ik je al eens eerder verteld in mijn serie over gratis kunst in Lissabon, maar nu is het echt letterlijk zo. Het Museu Nacional de Arte Antiga heeft 31 schilderijen opgehangen in de straten van Lissabon. Oké, eerlijk is eerlijk, het zijn reproducties, maar zie ze maar eens van echt te onderscheiden. En het initiatief is er natuurlijk niet minder fantastisch om.

De titel van het project is “Coming Out. E se o Museu saísse à rua?”. Oftewel, “Coming Out, wat als het museum de straat op zou gaan?”. Natuurlijk is het de bedoeling om er meer mensen door naar het museum te krijgen, maar het doel is ook om de waarde van de stad als cultureel centrum te verhogen, zowel voor de inwoners als de bezoekers van Lissabon. De 31 kunstwerken zijn op ware grote nagemaakt en worden tentoongesteld op dezelfde manier als in het museum, dus ingelijst in dezelfde zware lijsten.

In de wijken Chiado, Bairro Alto en Principe Real zijn met zorg locaties uitgekozen waar de schilderijen het best tot hun recht komen. Je kunt zo een prachtige wandeling maken langs alle werken. Je komt bijvoorbeeld werken tegen van Nederlandse schilders als Pieter de Grebber en Pieter de Hooch.

Wil je zien wat er precies hangt en waar ze precies hangen? Klik dan hier. De schilderijen hangen er niet permanent, maar tot het einde van het jaar kun je ze in ieder geval nog bewonderen.