Estival 2018

Begin dit jaar ging de categorie Nederlanders in Portugal van start. Naast al deze leuke mensen die in Portugal wonen zijn er natuurlijk nog (veel) meer. En dat er vaak allerlei leuke en nieuwe projecten ontstaan is een feit. Zo ook het (f)estival van vandaag! Er wordt al acht jaar lang, elk jaar een kunstfestival op een prachtige locatie in Portugal georganiseerd. Dus mocht je nog geen plannen hebben voor begin augustus… Wat dacht je van de Serra da Estrela?!

Een leuk, kleinschalig, veelzijdig en (h)eerlijk zomerse theater-dans-muziek-zang-kunst-poëzie-natuur-festival. Dat is dus ‘Estival’. Dit jaar alweer voor de negende keer georganiseerd, met een verrassend en uniek programma voor jong en oud. Elk jaar komen er zo’n 20 tot 25 kunstenaars, performers, theatermakers, schrijvers, dichters, zangers en musici die zich laten inspireren door de ruige en prachtige omgeving van het grootste natuurpark van Portugal: de Serra da Estrela.

Estival 2018

Een zomervakantie met een fijne twist: zelf creatief en artistiek bezig zijn tijdens workshops, relaxen aan het met rivierwater gevulde waterbassin, slapen in comfortabele tenten op echte bedden in de eeuwenoude olijfgaard, elke avond een verrassende combinatie van performances in de openlucht, steeds weer op nieuwe locaties midden in de natuur en tot ’s avonds laat dansen onder de sterrenhemel op het strandje bij de Zomerbar. Op ‘Estival’ is het allemaal mogelijk! Kunst op locatie, onder een grootse sterrenhemel, met een publiek van ongeveer 150 mensen, voor jong (12+) en oud, die allemaal samen op het landgoed verblijven. Aan lange tafels zittend onder de vijgenbomen genieten van zalige maaltijden bereid met verse groente en kruiden uit eigen biologische moestuin en olijfolie van eigen land. Natuurlijk geserveerd met lekkere Portugese wijnen.

Estival 2018

Het programma

‘s Ochtends is er een vers en uitgebreid ontbijtbuffet met meerdere zelfgemaakte producten zoals vijgen- en kersenjam. Elk jaar wordt er gezorgd voor een afwisselend en divers programma van artiesten. Het volledige programma voor dit jaar kun je vinden op de website! Overdag is er de mogelijkheid om verschillende workshops te volgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schilderen, theater, yoga, film en wandelingen. De lunch bestaat uit een buffet van verschillende voedzame salades en koude gerechten. En ’s avonds wordt er een gevarieerd 3-gangen diner klaargemaakt met eigen producten en producten uit de streek.

Iedereen ervaart het festival en het terrein anders, want ondanks het volle programma, kun je zelf kiezen hoe je je dag invult. De één doet met alle workshops mee, de ander kiest ervoor om ’s middags rustig aan het zwembad te zitten, met een goed boek en een lekker koud drankje. Er wordt  theater gemaakt op locatie. Een klein podium in een groots landschap, want het hele landgoed, van 20 hectare groot, wordt als podium gebruikt. Een balletvloer is zo uitgerold, professioneel licht en geluid erbij, en ineens maak je van een ruige olijfgaard een magnifiek podium.

Estival 2018

De faciliteiten

Alles is inbegrepen in het festivalticket: verblijf, alle maaltijden én het gehele programma. Iedereen verblijft tijdens het festival dan ook op het landgoed. Er zijn zes kamers met eigen badkamer, plus een kampeerterrein in de olijfgaard met ingerichte tenten. Ook is het eventueel mogelijk om je eigen tent mee te nemen en deze op het kampeerterrein op te zetten. De vaste aankomst- en vertrekdag is zaterdag.

Elke ochtend kun je (indien gewenst) beginnen met yoga op het dakterras. Na het ontbijt kun je vervolgens meedoen aan één van de vele workshops. De temperatuur stijgt rond het middaguur/na de lunch, een uitermate geschikt moment dus voor een siësta. Dit betekent heerlijk relaxen/uitbuiken in een hangmat, zwemmen in rivierwater om af te koelen of op pad om een historisch dorpje in de omgeving te verkennen. Aan het einde van de middag wordt er een tweede ronde workshops georganiseerd. Natuurlijk gevolgd door het diner. Na het eten loop je gezamenlijk naar de locatie die voor die avond is omgebouwd tot een podium voor een romantisch Fado concert, een fysieke theatervoorstelling, klassieke muziek of een avond vol poëzie. Om de dag af te sluiten kun je dansen op de muziek van een dj onder de sterren.

Estival 2018

Het vindt dit jaar plaats van 4 tot 11 augustus. Nieuwsgierig naar meer? Alle informatie over dit bijzondere project vind je op de website, de Facebook pagina of Instagram!

Meer foto’s en sfeerimpressies vind je op www.estival.info.