FADOpelos2

De winst van de SBS6-talentenjacht ‘We Want More’ door FADOpelos2 is niet onopgemerkt gebleven in binnen- en buitenland. Op de Portugese nationale TV (TVI24) was daags na de winst al een item te zien over Iris Feijen en Tiago Lageira, gevolgd door vele andere mediakanalen. Zelfs zanger Camané stak zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken in het landelijk tijdschrift Nova Gente.

Als klap op de vuurpijl volgt nu een optreden in één van Portugal’s meest populaire live tv-programma’s. Namelijk bij ‘Dia De Cristina’ vandaag 23 september op TVI in Portugal. Ook Mariza zal dan te gast zijn. Het was diezelfde Mariza waar Iris op jonge leeftijd naar luisterde en wat voor haar de inspiratiebron was om fado te gaan zingen.

Hier in Nederland zijn er vele aanvragen voor optredens binnengekomen, zo veel zelfs dat de agenda tot eind dit jaar op slot gaat. Dit om alle aandacht te richten op de komende shows en theatertour die half november start. Vele theaters zijn reeds uitverkocht en hebben een tweede voorstelling gepland.  “Fantastisch natuurlijk dat mensen speciaal voor ons de weg naar de theaters weer weten te vinden. Zeker in deze tijd waarin het voor velen misschien wel spannend is. Terwijl het ook in de theaters super goed geregeld is en er rekening met de omstandigheden wordt gehouden. In de eerste helft van 2021 staat er een nieuwe ronde langs de theaters op stapel.

Tiago: “We voelen ons zeer vereerd dat wij zijn uitgenodigd door Christina Ferreira. Mijn familie in Portugal weet niet wat hen overkomt dat ik ineens overal aandacht krijg. Super leuk natuurlijk. We zullen ons helaas na terugkomst uit Portugal tien dagen moeten opsluiten. Maar dat hebben we er graag voor over. Dit geeft ons ook de tijd om extra aandacht te besteden aan de nieuwe EP die we gaan uitbrengen voor de theatertour”.

Over FADOpelos2

Samen met de Portugese gitarist Tiago Lageira maakt Iris onversneden fadomuziek en vormen zij samen FADOpelos2. Op voorhand is fado geen soort muziek waar je een wedstrijd in Nederland mee wint, laat staan als dat ook nog eens via een ‘TV-format’ gaat, waarin ‘mainstream repertoire’ de boventoon voert. Het liep allemaal toch even anders. Tegen ieders verwachting in wonnen Iris en Tiago vorige maand de TV-Zomerhit van SBS6, ‘We Want More’.

Iris en Tiago voelen elkaar muzikaal dusdanig aan dat hun nummers diep kunnen ontroeren. De inspiratiebronnen van zangeres Iris zijn voornamelijk fadozangeressen als Amàlia Rodrigues en Mariza. Zij waren het die Iris op jonge leeftijd kennis lieten maken met de Portugese fado. “Dat is wat ik wil doen.”, dacht Iris. De uit Portugal afkomstige gitarist Tiago, heeft zich laten inspireren door fadogitarist Carlos Paredes en jazzgitarist Leonardo Amuedo (o.a. Trijntje Oosterhuis). “Sei De Um Rio” is een compositie van Alain Oulman met tekst van Pedro Homem de Melo. Ook schrijven Iris en Tiago huh eigen stukken, waarbij Iris tekent voor de tekst en Tiago voor de muziek.

Een klein voorproefje zie je hier: https://tvi.iol.pt/diadecristina/exclusivo/fado/mariza-e-surpreendida-com-uma-jovem-holandesa/