Winactie: FADOpelos2 Debuutalbum

Door de huidige pandemie is de eerder aangekondigde tour van het duo FADOpelos2 uitgesteld tot het vroege voorjaar van 2021. Tijd voor een plan B dus… En deze luidde: met volle kracht de opnames van hun debuut ep afronden en de komende periode alle aandacht vestigen op de release. Op dinsdag 24 november verschijnt dan ook ‘Sei de um Rio’.

Vogelvlucht

In vogelvlucht een schets van de stormachtige ontwikkeling van FADOpelos2 tot dusver: in augustus winnen ze de tv-wedstrijd ‘We Want More’ van SBS6. Fado is uiteraard geen standaardkost bij dergelijke commerciële programma’s en hun deelname wordt dan ook beschouwd als een lucky shot. Kort daarna gaat de telefoon en volgt een uitnodiging om live te komen optreden bij de Portugese tv-hit ‘Dia De Cristina’. Als klap op de vuurpijl verschijnt in datzelfde programma een zeer enthousiaste Mariza ten tonele en treedt men gezamenlijk op voor een miljoenenpubliek.

Concerten

Ondertussen rinkelde de telefoon ook driftig bij het impresariaat en was een fraaie najaars tour een feit, maar ook FADOpelos2 is inmiddels ingehaald door de realiteit… Van opgeven kan uiteraard geen sprake zijn en daarom steekt het duo haar creatieve krachten in andere positieve zaken, met de blik voorwaarts! Afhankelijk van de situatie rondom corona volgt er vanaf medio maart 2021 een live tourvervolg met twaalf bevestigde shows in Nederland. Ook vanuit Portugal is er sluimerende interesse in het duo om daar te komen spelen.

Het uit het zangeres Iris Feijen en gitarist Tiago Lageira bestaande duo vond elkaar eerder na een fraaie netwerkinterventie van zangdocente Daisy Correia. Zij bracht hun samen. De inspiratiebronnen van zangeres Iris zijn voornamelijk fadozangeressen als Amàlia Rodrigues en Mariza. Zij waren het die Iris op jonge leeftijd kennis lieten maken met de Portugese fado. “Dat is wat ik wil doen.”, dacht Iris. De uit Portugal afkomstige gitarist Tiago laat zich o.a. inspireren door fadogitarist Carlos Paredes en jazzgitarist Leonardo Amuedo (o.a. Trijntje Oosterhuis).

Debuutalbum Sei de um Rio’ bevat vier eigen bewerkingen op bestaande fado’s plus een zelfgeschreven nummer. Voor de nabije toekomst ligt er de ambitie om meer eigen materiaal uit te gaan brengen.

FADOpelos2: Debuutalbum

Win “Sei de um Rio”

Wil je thuis genieten van FADOpelos2? Ik mag drie keer de debuut EP “Sei de um Rio” weggeven! Wil je kans maken? Stuur dan uiterlijk 20 november een e-mail (onder vermelding van FADOpelos2) naar blog@saudadesdeportugal.nl en wie weet krijg jij “Sei de um Rio” thuisgestuurd! Ik laat je op 21 november in de loop van de middag persoonlijk, via de mail, weten of je bij de gelukkige winnaars zit!

Definitie van een EP: te lang voor een single en te kort voor een album. Beginnende acts gebruiken het om een mooie eerste indruk af te leveren. Een EP fungeert als een soort voorproefje, waarop de artiest vast een inkijkje geeft in wat hij/zij kan.

De tracklist ziet er als volgt uit:

  • ‘Sei de um Rio’ A Oulman, P. Homem de Mello
  • ‘Meu Amor Marinheiro’   J. Pimentel, A. Campos
  • ‘Meu Fado Meu’ P. de Carvalho
  • ‘Longe do meu Coração’  T. Lageira, I. Feijen
  • ‘Alfama’ A. Bertrand