Portugezen zijn dol op worst! Ze hebben allerlei soorten die samen “enchidos” genoemd worden. In het recept van vandaag gaan we aan de slag met één van die worsten, de alheira. We maken daarmee een soort hartige taart gerecht uit de oven. Het heet een folhado de alheira e espinafres, oftewel gevuld bladerdeeg met alheira en spinazie.
Alheira wordt meestal gemaakt met gevogelte, maar (oorspronkelijk) in ieder geval niet met varkensvlees. Het woord alheira is afgeleid van het Portugese alho, dus ook knoflook kan je in deze worst verwachten, hoewel er heel af en toe ook exemplaren zonder knoflook zijn. Je kan de worst koud eten, grillen of roosteren en natuurlijk gebruiken in gerechten. De smaak gaat goed samen met verschillende groenten.
De worst werd uitgevonden door de Portugese Joden. Deze hadden in 1497 de keus tussen het land uitgezet worden of zich bekeren tot het christendom. Degenen die zich bekeerden behielden stiekem hun overtuigingen en vermeden het eten van varkensvlees. Om geen risico te lopen te worden opgemerkt door geen worsten, traditioneel gemaakt van varkensvlees, te hebben hangen in hun fumeiros (rokerijen) maakten ze hun worsten met een ander soort vlees, zoals gevogelte en wild, gemengd met brood voor textuur. Dit recept werd later verspreid onder de christenen.
Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!












