Recept: Folhado de Bacalhau

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Elke maand krijg je dan ook een lekker recept waarin het om deze Portugese favoriet draait. Natuurlijk vandaag eentje met een twist speciaal voor Pasen! We maken Folhado de Bacalhau!

Dat bacalhau en eieren goed samen gaan is je vast niet ontgaan. En wat past er beter bij Pasen dan een gerecht met ei? De genoemde hoeveelheden zouden genoeg moeten zijn voor vijf mensen.

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen.

Ingrediënten

1 pakje bladerdeeg
6 eieren
300 gram (schoongemaakte) bacalhau
1 ui
50 ml witte wijn
pakje parmaham
1 citroen
bosje peterselie
peper & zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Laat het bladerdeeg rustig ontdooien. Maak ondertussen de bacalhau schoon en gooi het vel en de graten weg. Versnipper het een beetje met je handen boven een kom, knijp het echter niet te fijn. Zet een steelpan met water op en doe hier, zodra het water kookt, vijf eieren in. Kook de eieren een minuut of zes en haal ze uit de pan. Leg ze in een bakje koud water om ze te laten schrikken. Deze heb je later nodig.

Snipper een ui fijn en bak deze glazig in een beetje olijfolie. Zodra de ui glazig is blus je het af met de wijn. Laat dit rustig nog iets doorkoken en draai vervolgens het vuur uit. Laat het wat afkoelen en roer er voorzichtig de bacalhau en wat fijngesneden peterselie door. Breng op smaak met wat citroensap, wat zwarte peper en indien nodig een snufje zout.

Leg het bladerdeeg zo neer dat je het kunt gaan vullen. Bedek vijf plakjes bladerdeeg met een plakje parmaham. Hier bovenop gaat een lepel van het bacalhaumengsel. Zorg dat je de randjes vrijlaat. Pel de eieren en leg op elk velletje bladerdeeg, bovenop de bacalhau, een ei. Bedek het ei rondom met een dun laagje bacalhau en nog een plakje parmaham en dek af met een plak bladerdeeg.

Klop het laatste ei los en bestrijk hier de randjes mee voor je de bladerdeegpakketjes sluit. Geef het geheel met je handen wat vorm om het ei heen en druk de randjes goed aan. Snijd eventueel de randjes rond af. Je kunt de restjes dan weer gebruiken om het geheel mooi te versieren. Bestrijk met ei en bak ongeveer 20 à 25 minuten, of totdat ze goudbruin zijn, af op 180 graden. De pakketjes zijn zowel warm als koud te eten.

Feliz Páscoa en bom apetite!

  • Hier kun je online bacalhau bestellen.

De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook verse kabeljauw of stokvis gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Laat me vooral weten hoe ze gelukt zijn, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.