Made in Portugal: Agua Castello

Vorig jaar brachten we een bezoek aan het plaatsje Moura, in de Alentejo. Niet alleen leuk om eens te bezoeken, maar ook de plek waar mijn favoriete drankje vandaan komt: Água Castello! Ik kan niet zonder mijn koffie ’s ochtends en ik ben ook niet vies van een wijntje of twee, maar hiervan drink ik dagelijks liters weg. Heerlijk, dit bruisende bronwater! Er is volop keus in Portugal als het op bruisend bronwater van eigen bodem aankomt, maar ik vraag altijd of ze Castello hebben..

Água Castello werd opgericht in 1899 en dat maakt het een van de oudste Portugese merken voor het bottelen en distribueren van mineraalwater. Oftewel het was het eerste Portugese water dat industrieel werd gebotteld. Água Castello neemt tegenwoordig de 2de plaats op de Portugese markt in qua het bottelen van koolzuurhoudend water. Nou kan ik wel raden welke er op de eerste plaats staat, maar daar doe je mij echt geen plezier mee…

Agua Castello

Het merk werd geboren uit één van de drie hydro-minerale bronnen die binnen de kasteelmuren bestaan. De eerste gebottelde flessen kwamen van binnen de muren van Castel, vandaar de naam “Água Castello” (water uit het kasteel). Het werd opgericht door het bedrijf Águas de Moura en vindt zijn oorsprong dus in Moura in de Alentejo. Begin 1900 werd Água Castello door koning D. Carlos aangesteld als de enige waterleverancier van het Koninklijk Huis van Portugal. Door deze titel kon het merk de Portugese koninklijke wapens gebruiken op etiketten, facturen en andere commerciële informatie.

Verder staat het bekend om zijn innovatieve en originele vorm van reclame. Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de oprichting van het bedrijf opende het bedrijf zelfs zijn eigen museum: Museu da Água Castello. Wij waren toevallig in Moura toen het bedrijf 120 jaar bestond en er hingen mooie doeken met afbeeldingen van oude advertenties van het merk.

Agua Castello

In 2002 kwam het merk  met de lancering van het eerste gearomatiseerde water op de Portugese markt. Mijn favoriet? Het natuurlijk bruisend mineraalwater met 0,1% natuurlijk limoenextract (lima)! Al is deze erg moeilijk te krijgen… Água Castello wordt voornamelijk geserveerd/verkocht in kleine glazen flesjes van 250ml. Maar heel af en toe kom je ook (glazen) 0,75 liter flessen tegen in de supermarkt. En er bestaan zelfs mini’s (125ml)! Verder produceren ze naast de original en de lima ook een citroen variant (limão), een finna (fijne bubbel) en een Água Tónica (tonic).

Água Castello is een natuurlijk koolzuurhoudend water met een hoog bicarbonaatgehalte en twee toegevoegde koolzuurniveaus. Wat vind ik dan precies zo lekker aan dit glaasje water? Tja… Het heeft een fijne neutrale smaak met een stevige bubbel. Daar waar Água das Pedras een licht zilte smaak en een wat plattere bubbel heeft. Heerlijk op een warme zonnige dag en ideaal bij een maaltijd! De meeste restaurants serveren verschillende merken, vraag simpelweg even welke água com gás ze hebben.