Recept: Folhado de Bacalhau & Espinafres

Iedereen kent denk ik wel de zalm in bladerdeeg, vaak met spinazie gecombineerd. Maar wist je dat ook bacalhau zich hier uitstekend voor leent?! Je kunt zowel moten als bacalhau desfiado gebruiken voor dit recept. Persoonlijk gaat mijn voorkeur bij dit recept uit naar de moten. Vandaag maken we in elk geval klipvis in bladerdeeg!

Folhados de Bacalhau & Espinafres

Bacalhau, in het Nederlands klipvis, is al sinds de veertiende eeuw een onderdeel van de Portugese keuken. Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 verschillende recepten hebben met bacalhau, zodat ze het elke dag van het jaar kunnen eten. En dat vind ik dan weer een mooie insteek om een aantal van die heerlijke recepten met jullie te delen. Bijkomend voordeel van dit recept: de oven doet het meeste werk!

Folhado de Bacalhau e Espinafres

Folhado de Bacalhau e Espinafres

Recept door Saudades de Portugal
4.0 van 2 Stemmen

Als je zelf aan de slag gaat met bacalhau zorg er dan wel voor dat je heel goed het zout eraf weekt. Ideaal is om het een dag in het water te laten staan en het water een aantal malen te verschonen. 

Categorie: » BacalhauKeuken: PortugeesMoeilijkheidsgraad: Eenvoudig
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

45

minuten
Totale tijd

1

uur 
Kookmodus

Houd het scherm ingeschakeld tijdens het koken

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg

  • 450 gram bacalhau (schoon)

  • 200 gram verse spinazie

  • 1 grote ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 50 ml melk

  • 1 eetlepel bloem

  • 1 laurierblaadje

  • snufje nootmuskaat

  • 1 eidooier

  • olijfolie

  • zout & peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C graden.
  • Haal allereerst je bacalhau uit het water en maak schoon indien nodig. Versnipper het met je vingers tot grove stukken.
  • Zet een ruime pan op het vuur (medium) met hierin een flinke scheut olijfolie. Snipper de ui en voeg toe aan de pan met warme olie. Voeg het laurierblaadje toe en schep alles even goed om.
  • Zodra de ui glazig is gaan de geperste teentjes knoflook en de stukken bacalhau erbij. Schep wederom goed door elkaar en voeg de spinazie toe. Heb je geen verse spinazie in huis? Gebruik dan bladspinazie uit de diepvries. Gaar, terwijl je regelmatig roert, rustig door tot de spinazie geslonken is.
  • Breng op smaak met wat zout en versgemalen zwarte peper en voeg vervolgens een volle eetlepel bloem toe aan de pan. Roer door en giet er zodra alles goed gemengd is 50 ml melk bij. Voeg nu ook een snufje nootmuskaat toe. Roer alles door tot je een vrij egale massa hebt.
  • Rol je bladerdeeg uit en schep het bacalhaumengsel erop. Je kunt er dus voor kiezen één grote rol te maken of meerdere kleinere pakketjes. Versier je bladerdeeg naar wens en bestrijk met losgeklopt eigeel.
  • Zet je folhado de bacalhau & espinafres in de voorverwarmde oven en bak op 180°C graden in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar. Serveer direct.

    Folhado de Bacalhau & Espinafres
  • Bom apetite!

Aanvullende Info & Tips

  • • Hier kun je online bacalhau bestellen.
  • De gerechten met bacalhau zijn vaak simpel te maken, maar niet iedereen kan even makkelijk aan bacalhau komen. Een aantal plekken waar je kunt kijken zijn: de markt (bij de viskraam), de visboer, de toko, online of in Portugese winkeltjes. Mocht je het echt niet kunnen vinden, maar lijkt het recept je toch lekker? Dan kun je eventueel ook stokvis of verse kabeljauw gebruiken. Het zal de smaak van het gerecht wel iets veranderen, maar het blijft lekker!

Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Wil je een recept printen? Klik dan simpelweg op de print knop boven het recept!