Fotografie: Tatiana Macedo

Als liefhebber van fotografie struin ik regelmatig over het internet op zoek naar mooie plaatjes en inspiratie. Niet zelden stuit ik dan op fotografen uit Portugal, waarvan ik er al een aantal aan jullie voorstelde. Vandaag wil ik jullie graag kennis laten maken met mijn laatste ontdekking, Tatiana Macedo. Ze doet meer dan alleen maar fotograferen, dus misschien is het beter om te spreken van een kunstenares, maar hoe we het ook noemen, ze maakt mooie dingen!

Tatiana Macedo werd in 1981 geboren in Lissabon, Portugal. Ze studeerde af in de Schone Kunsten aan het Central St. Martins College of Art & Design in Londen. Haar werk is tentoongesteld in belangrijke galerieën in Lissabon, Londen, Madrid, Brussel, Amsterdam en Parijs. Ze publiceerde het boek Luso-Tropicália, waarin de beelden werden gemaakt in het kader van een Art Residency “Sítio das Artes”, van  de Calouste Gulbenkian Foundation. Op dit moment is ze bezig met een Master in Anthropology of Visual Cultures in the Faculty of Human and Social Sciences at Universidade Nova in Lissabon. Ze woont in Lissabon, maar werkt gelijktijdig in Lissabon, Londen en Amsterdam.

Heel mooi vind ik haar foto’s in de serie Orientalism And Reverse. Ze  zijn het resultaat van een reis naar Shanghai in 2008, waar ze gefascineerd raakt door een enorm parkeerterrein met honderden touringcars. Op deze plek worden Chinese toeristen afgezet om Shanghai te bezichtigen. Terwijl de toeristen hun wandelingen door de stad maken, fotografeert Macedo fragmenten van de stad in de spiegelende ramen van de wachtende bussen. Geplooide gordijntjes en de bonte patronen van de stoelbekleding vormen de omlijsting van deze beelden van de stad.

Tatiana Macedo

Ook maakt ze in Shanghai de serie Boys need yoga too, een visueel essay over de vrouwen van Shanghai in hun dagelijkse routine; wandelend in de stad, winkelend, etend en lachend. De focus ligt in deze serie op hun ultra-vrouwelijkheid.

Centraal in het werk van Tatiana Macedo staan mensen en de weerspiegeling van groepen, achtergronden en tradities, bijvoorbeeld jonge mensen op een strand in Carcavelos of mensen die op hun beurt wachten bij de Associação Solidariedade Imigrante.

Naast fotografie houdt ze zich ook bezig met film. Ze heeft verschillende korte films gemaakt, zoals “Seems so long ago, Nancy”, waarin ze toeschouwers observeert in het Tate in Londen. Bekijk hier het filmpje: