De Mooiste Rivieren van Portugal

Wist je dat er maar liefst negentien rivieren stromen in Portugal? Als je Wikipedia moet geloven zijn het er nog veel en veel meer, maar die hebben een lijst samengesteld van ieder water waar de Portugezen het woord rio voorzetten, dus daar zitten ook kabbelende beekjes tussen. Maar ik bedoel echte rivieren. Daar zijn er dus negentien van, meer dan ik aanvankelijk had gedacht. De meeste hiervan heb ik inmiddels tijdens mijn omzwervingen in Portugal mogen aanschouwen en dat leid vandaag tot een lijstje van favorieten.

De Douro

Hoe kan het ook anders? De Douro en de steile heuvels langs de Douro zijn misschien wel het mooiste stukje natuur van Portugal. Logisch dat deze in de top vijf staat. Zeker het oostelijke deel van de rivier is adembenemend. Meer weten waarom het zo mooi is? Lees dit maar eens.

De Taag

Eén van de fijnste dingen aan Lissabon vind ik dat je door de straatjes van de Bairro Alto of Alfama kan lopen en steeds weer tegen verrassende uitzichten op de prachtige Taag stuit. Wat zou deze stad zijn zonder deze rivier? Niet voor niets wordt de Tejo (zoals de Taag in het Portugees heet) ook zo vaak bezongen in de fado.

De Zêzere

Deze rivier ontspringt in het hoogste gebergte van Portugal, de Serra da Estrela, en kronkelt prachtig langs een aantal kleine dorpen als Barroca, Janeiro do Cima, Janeiro de Baixo en Álvaro. Deze rivier is uitstekend geschikt om te volgen tijdens een dagje erop uit met de auto.

De Nabão

Als ik de kans krijg weer eens wat te zeggen over Tomar (waar je echt naar toe moet) dan doe ik dat natuurlijk. Deze rivier stroomt door Tomar en zorgt daar voor mooie plaatjes met de brug. Je ziet ook de oude waterraderen die werden aangedreven door het water van de Nabão.

De Guadiana

Deze rivier is bijzonder, omdat hij een natuurlijk grens vormt tussen twee landen (Spanje en Portugal). Uitzonderlijk mooi is ie niet, maar het is wel de rivier die de Ribeira de Odeleite vult met water. En dat water ken je misschien beter als de Blue Dragon River, bekend om de drakenvorm die de vele bochten samen maken.