Fotografie: Rui Palha

Rui Palha, geboren en getogen in Lissabon, is een klassieke maar hedendaagse fotograaf. Eentje die de straat op gaat op zoek naar mooie beelden. Het resultaat zijn prachtige zwart-wit foto’s, die het straatbeeld, voornamelijk in en rondom Lissabon, documenteren. Het zijn beelden van bekende plekken, maar ze wekken de suggestie van andere werelden. Door zijn lens zien de inwoners hun stad in een nieuw licht. Lang bekende straten en pleinen krijgen een andere uitstraling.

In zijn foto’s is altijd een menselijk figuur in beeld, mist nooit het spel van licht en schaduw en spelen de geometrische vormen/aspecten een grote rol. Het zal je opvallen dat ze vaak zijn genomen in de regen. Dit heeft zelfs zijn voorkeur, omdat het zorgt voor een speciaal soort licht, dat je op andere dagen niet vindt.

Rui Palha

“If color is used, you show the color of the garments; if black and white is used, you show the color of the soul.”
Als zwart/wit liefhebber gebruikt hij geometrie en menselijke figuren om unieke beelden te creëren. Geïnspireerd door de fotografie van een aantal grote namen vangt hij de essentie van de straten. Hij vertelt een fotografisch verhaal. Architectuur, reflecties, de mensen, de culturele diversiteit, dieren, silhouetten, diagonalen, voorwerpen die deel uitmaken van het dagelijks leven en de bepalende momenten/elementen zijn terug te vinden in zijn composities.

Rui Palha

Rui Palha is, en blijft, een amateur fotograaf. Hij wil ook niet meer zijn dan dat. Op deze manier kan hij doen wat hem blij maakt en hoeft hij niemand te plezieren. Iedereen moet vrij zijn (en zich vrij voelen) om te maken en uiten wat hij wil, aldus Palha. Hij is verliefd op de fotografie, een passie die al startte op 14-jarige leeftijd en nooit meer wegging. Hij kijkt op tegen de grootheden Robert Capa en Henri Cartier Bresson, en je zult hun invloeden dan ook terugvinden in zijn foto’s. Maar zijn werk blijft uniek. De benadering van de menselijke figuur, de uitgekiende compositie van elementen binnen het kader; het geheel zorgt voor een bijzonder geometrisch evenwicht. Waardoor je nieuwsgierig wordt naar meer.

Rui Palha heeft in eigen beheer een boek uitgebracht Street Photography (2011). Het boek werd gelanceerd in een commerciële bibliotheek in Portugal, Livraria Barata, en werd daar voor bijna een jaar verkocht. Maar daarna, is door zijn zonen, besloten om het alleen te verkopen via het internet. Er zijn zowel geprinte als digitale edities.

Wil je meer van hem zien?

Bekijk zijn Flickr account, pagina of check zijn website.