Recept: Geléia de Moscatel

Geléia de Moscatel

Ik at dit ooit in Sintra bij een kaasplankje en was gelijk verkocht. Dus maakte ik een mentale notitie om het thuis ook eens te maken. Daarvoor had ik hele tijd terug alweer, speciaal voor dit recept, al eens een betaalbare fles Moscatel gekocht, maar het kwam er steeds maar niet van. En dus stond…

Lees verder

Recept: Geléia de Piri-Piri

Geléia de Piri-Piri

Je zou het ook doce de piri-piri kunnen noemen. Deze Geléia de Piri-Piri is uiteindelijk een soort piri-piri jam. Zoet maar ook scherp. De scherpte is geheel afhankelijk van het aantal pepertjes dat je gebruikt en of je al dan niet alle zaadjes toevoegt. Fernando stond hier heel enthousiast piri-piri’s te snijden terwijl ik met de…

Lees verder

Recept: Marmelada

Marmelada

Deze week een recept dat perfect aansluit op een ander recept: de queijo fresco. Veel Portugezen eten deze namelijk samen met marmelada. Aangezien de kaas vrij neutraal van smaak is, gaat dit prima samen met de zoetzure smaak van deze kweeperenjam. In Portugal zie je de marmelada wel eens bij een ontbijtbuffet liggen, maar dan in blokjes. Misschien…

Lees verder

Recept: Doce de Abóbora com Nozes

Doce de Abóbora com Nozes

Herfst en pompoenen. Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker in de supermarkten liggen dan een aantal jaar geleden. Het heeft ook wel wat, die grote kleurrijke (vaak oranje) gevaartes. Maar wat moet je er nou precies mee? Nou, je kunt er bijvoorbeeld jam van maken! Lekker op een snee stevig brood, bij een kaasplankje of…

Lees verder

Recept: Doce de Tomate

Doce de Tomate

De tomaat is een vrucht, maar wordt voornamelijk als groente gegeten. Dit geldt eigenlijk in de meeste landen. Maar in Portugal wordt hij daarnaast ook gebruikt om iets zoets mee te maken. Jawel, tomatenjam. Zelf gruwel ik van alles waar tomaten aan te pas komen, maar de (schoon)familie lust er wel pap van! Ook de…

Lees verder

Recept: Doce de Ovos

Doce de Ovos

Eidooiers. Heel veel eidooiers. Ze gebruiken ze in allerlei verschillende taartjes, toetjes en gebakjes. Je hebt het vast wel eens gezien en/of gegeten in een pastelaria. Vandaag krijg je van mij het recept om één van deze zoetigheden zelf te maken. Natuurlijk maken ze er heel veel meer, maar dit vind ik een mooi begin….

Lees verder

Recept: Geléia de Vinho do Porto

Port Jelly

Wij waren hier thuis allebei jarig deze week dus een speciaal recept deze vrijdag! Ik maak port jelly voor het weekend. Gewoon, omdat het kan! Ik ben niet zo’n zoetekauw, anders zou taart natuurlijk het recept van de week zijn geweest. Nu kunnen we morgenavond genieten van wat brood en een heerlijk Portugees kaasplankje met…

Lees verder

Recept: Doce de Gila

Doce de Gila

Heb je in Portugal wel eens iets zoets uit een pastelaria gegeten waar doorzichtige sliertjes in zaten? Dat was dan waarschijnlijk vijgenbladpompoen. Je vindt het in veel Portugese zoetigheden, taarten en toetjes. Vandaag geef ik je een recept om er zelf mee aan de slag te gaan. We maken doce de gila. Een soort gelei…

Lees verder

Recept: Curd de Maracujá

Curd de Maracujá | Saudades de Portugal

Met de feestdagen in het vooruitzicht zie je meer en meer speciaal/tropisch fruit in de supermarkten. Zo ook de passievrucht. Erg typerend voor Madeira en volop te vinden op het eiland. Of het nou om verse gaat, in recepten of in een cocktail. En eerlijk is eerlijk, niks mis met appeltaart, maar rond de kerst…

Lees verder