Recept: Doce de Ovos

Eidooiers. Heel veel eidooiers. Ze gebruiken ze in allerlei verschillende taartjes, toetjes en gebakjes. Je hebt het vast wel eens gezien en/of gegeten in een pastelaria. Vandaag krijg je van mij het recept om een van deze zoetigheden zelf te maken. Natuurlijk maken ze er heel veel meer, maar dit vind ik een mooi begin. Al die speciale zoetigheden (Doçaria Conventual) hebben een vrij uitgesproken smaak. Elke Portugees vindt het heerlijk, ik persoonlijk wat minder. Dat is iets geheel persoonlijks. Een ding is zeker, het is zoet en smaakt naar ei.

Achter al die zoetigheden gemaakt van eidooiers zit een heel verhaal. In deze artikelen lees je er meer over: Doçaria Conventual: Norte & Centro en Doçaria conventual: Alentejo & Algarve.

Ingrediënten

130 gram suiker
6 eidooiers
120 ml water
1 citroen
kaneelstokje

Bereiding

Zet allereerst een pannetje op het vuur. Doe hier het water en de suiker in. Voeg het kaneelstokje en de schil (met een dunschiller) van de citroen toe. Roer even door en breng dit rustig aan de kook. Draai zodra het mengsel kookt het vuur laag en laat ongeveer vijf minuten rustig doorkoken. Haal dan van het vuur en laat het een kwartiertje (tot kamertemperatuur) afkoelen. Schep het kaneelstokje en de citroenschillen eruit.

Splits je eieren (je kunt het eiwit voor een ander gerecht bewaren) en gebruik alleen de dooiers. Klop deze los in een kommetje en giet ze vervolgens in een zeef. Druk ze door de zeef met een spatel of lepel. Nu kunnen ze bij het suikermengsel. Roer alles goed door elkaar.

Zet het pannetje terug op het fornuis en verwarm opnieuw op laag vuur, blijf constant roeren! Laat het mengsel indikken en zodra het de juiste dikte (andere substantie, maar denk een beetje aan de dikte van vla) heeft draai je het vuur uit. Blijf nog even doorroeren zodat het niet aan de kook raakt. Laat afkoelen.

Giet het mengsel in een kom en laat rustig een kwartier afkoelen. Na dit kwartier dek je de kom af met huishoudfolie en gaat het 4 à 6 uur de koelkast in. Nu kun je het zo eten (voor de liefhebber) of gebruiken in/op taartjes en gebakjes.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.