Recept: Doce de Ovos

Eidooiers. Heel veel eidooiers. Ze gebruiken ze in allerlei verschillende taartjes, toetjes en gebakjes. Je hebt het vast wel eens gezien en/of gegeten in een pastelaria. Vandaag krijg je van mij het recept om een van deze zoetigheden zelf te maken. Natuurlijk maken ze er heel veel meer, maar dit vind ik een mooi begin. Al die speciale zoetigheden (Doçaria Conventual) hebben een vrij uitgesproken smaak. Elke Portugees vindt het heerlijk, ik persoonlijk wat minder. Dat is iets geheel persoonlijks. Een ding is zeker, het is zoet en smaakt naar ei.

Achter al die zoetigheden gemaakt van eidooiers zit een heel verhaal. In deze artikelen lees je er meer over: Doçaria Conventual: Norte & Centro en Doçaria conventual: Alentejo & Algarve.

Ingrediënten

6 eetlepels suiker (ongeveer 150 gram)
6 eidooiers
125 ml water
citroen

Bereiding

Zet allereerst een pannetje op het vuur. Doe hier het water en de suiker in. Breng dit, terwijl je blijft roeren, aan de kook. Draai zodra het mengsel kookt het vuur laag en laat ongeveer drie minuten rustig doorkoken. Haal dan van het vuur en laat het een kwartiertje afkoelen.

Splits je eieren (je kunt het eiwit voor een ander gerecht gebruiken) en gebruik alleen de dooiers. Klop deze los in een kommetje en giet ze vervolgens in een zeef. Druk ze door de zeef met een spatel of lepel. Nu kunnen ze bij het suikermengsel. Roer alles goed door elkaar en voeg wat (zo fijn mogelijk) citroenrasp toe. Roer ook dit goed door.

Zet het pannetje terug op het fornuis en verwarm opnieuw op laag vuur, blijf constant roeren! Haal van het vuur zodra het mengsel dikker begint te worden, maar voordat het begint te koken. Blijf roeren, ook als het van het vuur is. Giet het mengsel in een kom en laat rustig een kwartier afkoelen. Na dit kwartier dek je de kom af met huishoudfolie en gaat het 4 a 6 uur de koelkast in. Nu kun je het zo eten (voor de liefhebber) of gebruiken in/op taartjes en gebakjes.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe het gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.