Recept: Doce de Abóbora com Nozes

Herfst en pompoenen. Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker in de supermarkten liggen dan een aantal jaar geleden. Het heeft ook wel wat, die grote kleurrijke (vaak oranje) gevaartes. Maar wat moet je er nou precies mee? Nou, je kunt er bijvoorbeeld jam van maken! Lekker op een snee stevig brood, bij een kaasplankje of in een taart (recept volgt eind deze maand).

Ingrediënten

1,2 kilo pompoen (schoongemaakt)
800 gram gele suiker (rietsuiker)
2 sinaasappels
1 citroen
2 kaneelstokjes
ongebrande walnoten

Bereiding

Ontdoe je pompoen van schil en zaden. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Je hebt 1200 gram van dit vruchtvlees nodig, dus zorg dat je een flinke pompoen in huis hebt. Of koop, voor het gemak, voorgesneden pompoenblokjes bij de supermarkt.

Schil met een dunschiller de sinaasappels en citroen. Alleen de schillen heb je nodig. Probeer zo min mogelijk wit mee te schillen, dit is bitter. Zet een grote pan op het vuur en doe hier de pompoenblokjes in, samen met de suiker, de citrusschillen en de kaneelstokjes. Laat dit op laag vuur ongeveer een uur sudderen/pruttelen.

Verwijder dan voorzichtig de citrusschillen en kaneelstokjes uit de pan. Pureer de pompoen met een staafmixer (pas op voor hete spetters) tot een egale, niet te fijne, massa. Breng rustig weer aan de kook. Breek ondertussen je walnoten in de gewenste grootte en voeg toe aan de pan. De hoeveelheid en grootte van de walnoten is geheel naar eigen smaak! Laat nog even doorkoken en draai vervolgens het vuur uit. Laat rustig afkoelen.

Doce de Abóbora com Nozes

Steriliseer je potjes en deksels minstens 5 minuten in kokend water. Giet/schep dan de jam in de hete, gesteriliseerde potjes. Vul de potjes tot ruim een centimeter van de bovenkant. Veeg de randjes goed af met een vochtige doek om eventuele restjes te verwijderen. Sluit de potjes vervolgens goed af met de deksels.

Zet een grote pan, voor de helft gevuld met water, op en breng aan de kook. Als je wel eens jam maakt gebruik dan die attributen. Doe je dat eigenlijk nooit, gebruik dan een of andere tang om de potjes jam voorzichtig (!) in het kokende water te zetten. Laat voldoende ruimte (ongeveer 5 cm) tussen de potjes, zodat ze elkaar niet raken. Vul de pan bij met kokend water totdat de potjes ongeveer 2 cm onder water staan. Breng opnieuw aan de kook en dek af met een deksel. Laat dit nu 10 minuten door koken.

Leg een paar theedoeken over elkaar op het aanrecht of gebruik een grote houten plank. Haal je potjes jam met een tang uit het kokende water en zet ze, op de kop, op de theedoeken/plank om af te koelen. Zet ze ook nu weer niet te dicht op elkaar. Zodra de potjes zijn afgekoeld druk je met je vinger een keer flink op elk deksel om er zeker van te zijn dat ze goed afgesloten zijn. Bewaar op een koele donkere plek.

Bom apetite!

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.