Recept: Doce de Gila

Heb je in Portugal wel eens iets zoets uit een pastelaria gegeten waar doorzichtige sliertjes in zaten? Dat was dan waarschijnlijk vijgenbladpompoen. Je vindt het in veel Portugese zoetigheden, taarten en toetjes. Vandaag geven we je een recept om er zelf mee aan de slag te gaan. We maken er doce de gila mee. Een soort gelei die je als een jam op je boterham kan eten of kan gebruiken als vulling in een baksel.

Ingrediënten

vijgenbladpompoen
suiker (qua gewicht gelijk aan de gekookte en uitgelekte pompoen)
1 citroen
1 kaneelstokje
250 ml water
snufje zout

Bereiding

Noot vooraf: Gebruik geen metalen voorwerpen tijdens het bereiden van dit gerecht, dit bederft de smaak van de pompoen direct. Maak gebruik van houten en/of plastic lepels en schalen.

Begin een dag van te voren met de voorbereidingen!

Breek de pompoen door hem hard op het aanrecht te gooien/slaan. Verwijder vervolgens alle zaden en de dikke (iets gelige; zie foto hieronder) draden die de zaden bijeen houden (de zaadlijsten). Doe de stukken in een kom en vul met water. Was het vruchtvlees en ververs het water meerdere malen totdat het stopt met schuimen. Vul de kom opnieuw met water en leg de stukken pompoen er met de schilkant naar boven in. Laat dit nu minimaal een nachtje zo staan of indien mogelijk 24 uur.

Doce de Gila

Zet een grote pan met water op en voeg hier een snufje zout aan toe. Breng aan de kook. Nu kunnen de stuken pompoen in de pan. Kook ze ongeveer 40 minuten tot het vruchtvlees zacht is en van de schil los begint te komen. Haal ze dan voorzichtig uit de pan en laat wat afkoelen op een bord. Schraap de pompoen, met een houten of plastic lepel, in een vergiet. Laat dit een half uurtje staan om uit te lekken. Weeg het uitgelekte vruchtvlees en gebruik hetzelfde aantal gram aan suiker.

Zet een steelpannetje op met het water, de suiker, de schillen van de citroen (makkelijk met een dunschiller) en het kaneelstokje en breng dit aan de kook. Roer alles goed door elkaar en laat rustig sudderen. Kijk na een minuut of acht of je siroop klaar is door er met een lepel in te roeren. Valt het er in druppels af dan is het klaar. Nu gaat de pompoen erbij. Blijf voortdurend roeren zodat de draadjes pompoen zich scheiden. Zodra je met de lepel over de bodem schraapt en er een straatje ontstaat is de doce de gila klaar. Draai het vuur uit en laat rustig afkoelen.

De beste manier om de doce de gila te bewaren is in gesteriliseerde potjes. Vul deze tot aan de rand. Veeg de buitenste randjes goed schoon. Sluit ze goed en draai de potten op de kop tot ze volledig afgekoeld zijn. Zo kun je de potjes langer bewaren. Bewaar ze na openen altijd in de koelkast.

Bom apetite!

Doce de Gila

Laat me vooral weten hoe hij gelukt is, vind ik leuk! Deel je de foto’s op social media?! Tag mij dan op Instagram (@SaudadesPT), Facebook (@SaudadesdePortugal) of Twitter (@SaudadesPTin jouw bericht! Wil je de vrijdagse recepten elke week in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

  • Wil je een recept printen? Klik hieronder dan op het meest rechtse social media icoontje! Met de zoom functie kun je vervolgens de gewenste grootte/uitsnede kiezen.