Recept: Suspiros de Alfarroba

Recept: Suspiros de Alfarroba | Saudades de Portugal

In de Algarve worden veel regionale producten, zoals vijgen, johannesbrood en amandelen gebruikt om mee te bakken. Ik had de nodige eiwitten over van een ander recept, dus besloot deze Suspiros de Alfarroba te maken met die eiwitten (weggooien is zonde). Ze zijn zo in elkaar gedraaid, alleen moeten ze wel wat langer garen in…

Lees verder

Recept: Papas de Aveia de Bolacha Maria

Papas de Aveia de Bolacha Maria

Warme ontbijtjes zoals havermout en pap zijn iets waar ik iemand hier thuis een groot plezier mee doe. Vaak maak ik simpele overnight oats, die Fernando dan op kan warmen indien gewenst. Maar zo af en toe maak ik graag eens iets nieuws om uit te proberen. Deze Papas de Aveia de Bolacha Maria zijn…

Lees verder

Recept: Papas de Arroz com Laranja

Papas de Arroz com Laranja

Zo in aanloop naar de feestdagen ben je waarschijnlijk druk genoeg en heb je geen zin om (onnodig) lang in de keuken te staan. Maar met dit donkere, grauwe weer gaat een warm ontbijtje er natuurlijk wel in. Deze Papas de Arroz com Laranja op basis van rijst heeft door de toevoeging van sinaasappel een…

Lees verder

Recept: Rabanadas com Calda de Laranja

Rabanadas com Calda de Laranja

Een heerlijk recept voor de decembermaand! Rabanadas zijn vrij vertaald Portugese wentelteefjes. Maar naast de basis ingrediënten zijn ze toch net niet helemaal hetzelfde. De eerste verslagen over deze Portugese wentelteefjes verschenen in de vijftiende eeuw. Maar ze worden in Portugal, anders dan in Nederland, gegeten als dessert. En dan speciaal met kerst/de feestdagen. Deze Rabanadas com…

Lees verder

Recept: Papas de Aveia de Leite Creme

Papas de Aveia de Leite Creme

Havermout, pap en leite creme zijn allemaal dingen waar ik hier thuis iemand een groot plezier mee doe. Dus deze papas de aveia de leite creme passen helemaal in dat straatje! Ideaal voor als je op zondagochtend eens wat anders dan een standaard schaaltje havermout op tafel wilt zetten. Het knapperige laagje bovenop maakt het…

Lees verder

Recept: Boleima Alentejana de Maçã

Boleima Alentejana de Maçã

Ik ben niet echt een zoetekauw, maar taartjes of aanverwante zaken met appel vind ik vaak wel lekker. En laat dat in Portugal nou net iets zijn dat je niet heel vaak ziet bij de pastelaria. Deze Boleima Alentejana de Maçã is daarop een fijne uitzondering. De basis is een soort neutraal, niet zoet, broodachtig…

Lees verder

Recept: Sonhos de Abóbora

Sonhos de Abóbora

Sonhos zijn gefrituurde bollen die rond kerst worden gegeten in Portugal. Een soort Portugese oliebollen eigenlijk. Dus wat is er nou een toepasselijker recept dan dat op oudejaarsdag?! In Portugal kun je ze in deze tijd van het jaar bij elke pastelaria krijgen. Er bestaan verschillende varianten, zowel zoet als hartig. Eerder gaf ik al…

Lees verder

Recept: Ameixas de Elvas

Ameixas de Elvas

Pruimentijd! Het Nederlandse pruimenseizoen loopt ongeveer van juli tot september. Dus dit is het uitgelezen moment om een recept te delen waarbij het geheel om deze vrucht draait. Zoals de naam (Ameixas de Elvas) al doet vermoeden is het een specialiteit uit Elvas, gelegen in de Alentejo. Maar je kunt ze dus ook zelf thuis…

Lees verder

Recept: Azevias de Batata Doce

Azevias de Batata Doce | Saudades de Portugal

In Portugal zijn zoete aardappels standaard het hele jaar door verkrijgbaar en worden ze ook veel vaker gegeten dan in Nederland. In de decembermaand maakt de schoonfamilie er lekkere zoete aardappelflapjes van. Zoals wij oliebollen hebben met nieuwjaar, hebben zij deze altijd zelfgemaakte azevias de batata doce rond de kerst. Uiteraard kun je er ter…

Lees verder

Recept: Alcôncoras

Alcôncoras

Er zijn meerdere variaties op deze zoetigheid. De variant die we vandaag maken wordt Alcôncoras (Popias de espécie) genoemd, en valt onder de noemer Popias Alentejanas. Mede afhankelijk van waar in de Alentejo je ze tegenkomt, variëren de ingrediënten lichtelijk. Wil je ze eerst eens proberen voor je thuis aan het bakken slaat? De grootste kans…

Lees verder

Recept: Queijo de Figo do Algarve

Queijo de Figo do Algarve

Dat de Portugezen een volk van zoetigheden is, was je misschien al eens opgevallen. Taartjes, gebakjes en cakejes in overvloed. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel te krijgen. Vandaag het recept voor een van de regionale zoetigheden uit de Algarve (doces regionais algarvios), vijgenbrood. Loop je in de Algarve over de…

Lees verder

Recept: Sonhos de Natal

Sonhos de Natal

Sonhos de Natal, oftewel kerstdromen… Een gerecht dat zo heet moet wel hemels smaken, toch?! Het heet natuurlijk niet voor niets zo. Het zijn luchtige gefrituurde bollen die rond kerst worden gegeten. Een soort Portugese oliebollen dus eigenlijk. In Portugal kun je ze in deze tijd van het jaar bij een pastelaria krijgen of zelf…

Lees verder

Recept: Panquecas de Abóbora

Panquecas de Abóbora

Het is herfst en net Thanksgiving geweest in Amerika.. En wat past er nou beter bij de herfst/Thanksgiving dan pompoen? Van die mooie oranje, die je in deze tijd van het jaar overal ziet! Die gebruiken we dus om wat lekkers voor het weekend te maken. Je kunt ze natuurlijk gebruiken voor hartige gerechten, een…

Lees verder